Iš akmeninio pasaulio į skaitmeninį

www.elektronika.lt

Kartais pagalvoju, jog neapčiuopiami ir plika akimi nematomi objektai tampa labai svarbūs, net svarbesni už apčiuopiamus fizinius objektus, t.y. tuos, kuriuos galima paliesti, parsinešti namo. Galbūt pirmieji keičia antruosius.Trumpa žmonijos (arba fizinių daiktų) istorija.
Akmens amžius. Kažkas išrado plaktuką, kuris labai daug padėjo (ir tebepadeda) buityje, kuriant naujus daiktus, koreguojant senus. Geras išradimas. Po plaktuko išrasti kiti įrankiai, kurie savo ruožtu skatino dar kitus įrankius. Įšokom į ciklą, kuris, atrodo, niekada nesustos.

Ilgainiui mūsų smegenys priprato prie naujų išradimų, tapome daug imlesni jų naudojimui. Ne tik. Ėmėme suprasi kaip jie veikia. Fizikos ir chemijos pamokos mums neabejotinai padėjo.

Pagrindinė visos šios istorijos idėja yra ta, kad mūsų smegenys perprato fizinius daiktus. Paėmę į rankas mes juos išardome, išnagrinėjame, po to sudedam atgal. Galbūt jau kitoje, ir daug tobulesnėje formoje.
Nauja, skaitmeninio pasaulio istorija
Iš akmeninio pasaulio į skaitmeninį

Ir štai, apie aštunto dešimtmečio pabaigą, į pasaulį ateina Billas Gatesas, kuris vėliau jį ir pakeičia. Nesakau, kad į gerą. Jo sukurta diskinė operacinė sistema (DOS) žmonijai padarė daugiau blogo negu gero.

Advokatai, mokytojai, chirurgai, net žinomi politikos veikėjai – visi šie ir daug kitų žmonių yra savo srities profesionalai, žinovai. Tačiau jų smegenys yra labiau akmens amžiaus, t.y. pripratusios prie elementarių fizinių daiktų. Jos nesupranta “kaip veikia skaitmeninis pasaulis”.

Čia ir kaltas Billas su savo komplikuotomis „Windozėmis“: lėtas veikimas, “nesveikos” administravimo panelės, nesuderinami įrenginiai, staiga iššokantys reklaminiai langai (eng. pop-ups), „mėlynoji mirtis“ (eng. blue death). Visa tai skaitmeninį pasaulį padarė nesuprantamu, o žmonės taip ir nesuprato, koks tai gėris..
Dar naujesnio skaitmeninio 2.0 pasaulio istorija

Ačiū Dievui, t.y. „Apple’ui“, viskas keičiasi..

Būtent ši kompanija pasiūlė produktus, kuriuos lengva naudoti intuityviai. Per daug nesukant sau galvos. Žmonės tikisi, jog skaitmeninis pasaulis veiks kaip ir fizinis.

Šią tiesą suprato ne tik programinė įrangos kūrėjai, tačiau ir internetinių svetainių kūrėjai. AJAX programavimo kalba suteikia interaktyvumo, leidžia vartotojui būti naujame pasaulyje. Ne stebėti jį iš šono, o būti jo viduje. Būti ne stebėtoju, o dalyviu.

Geriausias to pavyzdys yra revoliuciją sukėlęs „Second Life“. Vartotojai taip įsijautė naujame pasaulyje, kad pradėjo skirti jam daugiau laiko negu realiame. Ne išimtis ir valstybinės institucijos (Estija čia turi ambasadą) ar didžiausios pasaulio korporacijos („Playboy“ čia turi savo rančą).
Kas mūsų laukia ateityje?

Visai nekeista, kad jauni žmonės technologijas supranta daug geriau. Jų smegenys yra pripratusios prie šio naujo pasaulio. Nereikia dėti daug pastangų jį perprasti. Natūralu. Nereikia mąstyti kuri mygtuką paspausti. Šie žmonės tą tiesiog žino.

Pasaulis jau niekada nebebus toks kaip anksčiau. Billas ir Styvas pakeitė jį amžinai.

www.elektronika.lt