Gyventojams apkarsta vis daugiau paskolų

www.bernardinai.lt

Pastebima, kad sunkiausiai sekasi 2007 metais kreditus pasiėmusiems ir būstus įsigijusiems asmenims. 

Pastebima, kad dar pernai bankininkai skaičiavo, jog blogųjų paskolų skaičius neviršijo 1 proc. visų suteiktų kreditų, o dabar jis dvigubai didesnis ir didės toliau.

Stasys Kropas, Lietuvos bankų asociacijos prezidentas, sako, kad 2–3 proc. rodiklis – bankams galvos skausmo nekeliantis lygis, tačiau „padidėjęs iki dviženklio skaičiaus jis būtų skausmingas“.

 S. Kropas priduria, jog pats blogiausias variantas – būsto pardavimas varžytinėse, kol kas – labai retas atvejis, nes bankai su klientu dar ieško kitokių sprendimų.

Pamatyti, kaip ekonominiai pokyčiai paveikė paėmusius paskolas asmenis, lengviau įvertinus paskolas draudžiančio „Būsto paskolų draudimo“ (BPD) veiklos rezultatus.

2008 m. I ketvirčio pabaigoje BPD turėjo vos 7 išmokas, o metus baigė su 70, t. y. tiek asmenų, BPD klientų nesugebėjo įvykdyti įsipareigojimų bankui.

Gitana Griškėnienė, „Būsto paskolų draudimo“ direktorė, pabrėžia tendenciją, kad didžioji dalis draudžiamųjų įvykių yra klientai, paskolas būstui paėmę ir apsidraudę 2007 m.

„Kaip žinia, tuo metu būstų kainos sparčiai augo, pasiekė piką, o žmonėms kreditavimo sąlygos buvo palankios, lengvai prieinamos. Dalis savo galimybių nesugebėjo įvertinti, o padidėjusios palūkanų normos tapo nebeįkandamos“, – sako ji.

 

www.bernardinai.lt