ĮVERTINKIME ŽIEMIŠKŲ ORŲ PAVOJŲ

Lietuvos Respublikos Valstybinė darbo inspekcija informuoja, kad permainingi, žiemiški orai darbo vietose sukuria naujų pavojų. Nepagalvojus apie kelių, takelių darbovietėse slidumą, neįvertinus, kokie gali būti padariniai ir nesiėmus reikalingų priemonių, didelė traumų dėl slidumo galimybė.

Per neseniai pasibaigusį gruodžio mėnesį vien darbo vietose 20 proc. lengvų nelaimingų atsitikimų įvyko darbuotojui griuvus dėl slidumo; vykdami į darbą ar iš darbo dėl kelio, šaligatvio, laiptų slidumo netinkamai juos prižiūrint ar staigiai pasikeitus orams susižalojo net per 70 proc. visų lengvai traumuotų darbuotojų. Pernai sausio-kovo mėnesiais dėl šios priežasties susižalojo daugiau nei pusė lengvai ir kone trečdalis sunkiai pakeliui į darbą ar iš darbo traumuotų darbuotojų. Nuo 2002 m. dėl slidumo iš viso susižalojo beveik 1400 darbuotojų, iš kurių 27 – sunkiai, mirtinai – 3.

Valstybinė darbo inspekcija primena, kad įvairiais sužalojimais gresiančius žiemos pavojus kiekvienoje darbovietėje būtina įvertinti. Pagal Lietuvos Respublikos darbuotojų saugos ir sveikatos įstatymą, darbo vietos turi būti įrengtos taip, kad jose dirbantys darbuotojai būtų apsaugoti nuo galimų traumų, jų darbo aplinkoje nebūtų sveikatai kenksmingų ar pavojingų rizikos veiksnių.

Bendro naudojimo teritorijų, gatvių, šaligatvių valymą ir priežiūrą organizuoja seniūnijos. Praeivių saugumui užtikrinti atitinkamų priemonių imtis privalo namų savininkai arba nuomininkai.

Tuo tarpu, darbdavys, užtikrindamas darbuotojų saugą ir sveikatą, turi pasirūpinti, kad bet koks rastas trūkumas, galintis turėti įtakos darbuotojų saugai ir sveikatai, būtų kuo skubiau pašalintas – tai taikoma ir dėl minimų žiemos sąlygomis susidarančių pavojų. Valstybinės darbo inspekcijos inspektoriai, kaip ir kiekvienais metais, lankydamiesi įmonėse reikalaus, kad būtų imamasi reikiamų priemonių darbuotojų paslydimo darbo vietose ir įmonės teritorijoje, varveklių, ant statinių stogų susikaupusio sniego kritimo pavojui pašalinti.

Atsiminkime – žiemos orų sukeliami pavojai gali lemti sunkius padarinius.