Rytoj žvakutes uždegs 400 mokyklų

www.vtv.lt 

Tarptautinės komisijos nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti iniciatyva sausio 13 d. pamokas mokyklose pradės Laisvės gynėjų dienai paminėti skirta pilietinė akcija „Atmintis gyva, nes liudija”.

Jos metu 8 valandą per 400 Lietuvos mokyklų bus užgesinama šviesa ir visose languose dešimčiai minučių − uždegamos atminties žvakutės. Jos primins dramatiškas dienas, kai Lietuvos visuomenė vienijama aukštesnių tikslų ir idėjų apgynė savo nepriklausomybę. „Žmonės ne dėl skanesnio kąsnio ar patogesnio gyvenimo buvo pasiryžę paaukoti savo gyvybes”,− sakė Tarptautinės istorinio teisingumo komisijos direktorius Ronaldas Račinskas.

Prognozuojama, kad ypač palanku užfiksuoti pilietinės akcijos „Atmintis gyva, nes liudija” vaizdus bus Viršuliškių vidurinėje mokykloje (Viršuliškių g. 7) . Čia netoli kelio esanti mokykla matysis iš toli ir trauks praeivių dėmesį. Viršuliškių vidurinėje mokykloje pilietinėje akcijoje dalyvaus ir jos organizatoriai – Tarptautinės istorinio teisingumo komisijos atstovai, moksleiviai iš Vokietijos. Tuoj po žvakučių uždegimo akcijos savo prisiminimais apie Sausio 13- sios įvykius dalinsis jų liudininkė, Sausio 13-osios brolijos narė Alvyda Čepaitytė, bus žiūrimas dokumentinis filmas „Sausio 13-osios kronikos”.

Laisvės gynėjų dieną ketinamos uždegti žvakės simbolizuoja pagarbą žuvusiems, apgintos laisvės šviesą, laisvės idėjų pergalę prieš brutalią jėgą, atmintį ir susikaupimą. Anot R. Račinsko, 1991 m. sausio 13 d. viena svarbiausių dienų naujausioje Lietuvos istorijoje. „Tai buvo esminis lūžio taškas nepriklausomybės atkūrimo ir įtvirtinimo kelyje. Tomis dienomis susitelkusi pilietinė visuomenė apgynė valstybės nepriklausomybę. Tačiau tada sprendėsi ne tik Lietuvos likimas: nuo to priklausė visos sovietinės imperijos pavergtų tautų ir valstybių likimai, galima sakyti, kad sprendėsi Europos ateitis”, − sakė jis.

Anot R. Račinsko, materialiniais rūpesčiai užsiėmusi visuomenė užmiršo, o jaunoji karta nepakankamai suvokia šią dieną apgintų vertybių – laisvės ir nepriklausomybės – svarbos. „Valstybė ir visuomenė be vertybių ir pagarbos savo istorijai yra silpna ir neatspari iššūkiams. Tikimės, kad mūsų organizuojama pilietinė akcija prisidės prie brandžios istorinės atminties formavimo moksleivių tarpe”,- sakė Tarptautinės istorinio teisingumo komisijos direktorius R. Račinskas.

Tarptautinė komisija pilietinę akciją „Atmintis gyva, nes liudija” organizuoja jau antrus metus ir siekia, kad ji taptų visuotine ir tradicine. Ši akcija jau spėjo sulaukti didelio mokyklų susidomėjimo. Į kvietimą joje dalyvauti atsiliepė ne tik didžiųjų Lietuvos miestų mokyklos, bet ir miestų bei mažų miestelių mokyklų bendruomenės. Pilietinėje atminimo akcijoje jau pareiškė norą dalyvauti daugiau nei 400 mokyklų iš įvairių Lietuvos miestų. Akcijos dalyvių skaičius nuolat didėja. Anot I. Vilkienės, toks aktyvumas rodo, jog Sausio 13-osios įvykių atmintis ir įprasminimas tebėra aktualus šiandien.

Anot Tarptautinės istorinio teisingumo komisijos švietimo programų koordinatorės Ingridos Vilkienės, nuo 1991 01 13 – laisvės gynėjų dienos prabėgęs laiko tarpsnis istorijos atžvilgiu nėra didelis, tačiau žmogaus amžiui – aštuoniolika metų – jau gana didelis laiko tarpas. „Visgi galime rasti sąsajų su sausio 13 data. 1991 metai Lietuvos visuomenei buvo ypač ekonomiškai sunkūs. Tačiau Lietuvos žmonės įvertino valstybės svarbą”. Anot I. Vilkienės, šiuo metu paaštrėjus ekonominei krizei pats laikas jaunajai kartai atsigręžti ir įvertinti valstybingumo svarbą, pagerbti Lietuvos laisvę gynusius asmenis.

Tikimasi, kad akcijos „Atmintis gyva, nes liudija” akimirkos paskatins moksleivius jautriau ir asmeniškiau priimti pasakojimus apie laisvės gynėjų dieną.