Ką daryti, jei Kalėdų senio dovana – bjauri?

alfa.lt

Kalėdos – dovanų metas. Vyniojate blizgančius popierėlius, nekantriai atrišinėjate kaspinų mazgus, atveriate dovanų dėžutes ir tikitės jose rasti tai, apie ką svajojote jei ne visą, tai bent jau pusę savo gyvenimo ar kelis pastaruosius mėnesius. Vis dėlto kiekvienoje medaus statinėje pasitaiko šaukštas deguto – tokių dovanų, kurios suerzina, supykdo, išmuša iš vėžių. Galų gale nė nebesuprantate, kodėl jums buvo dovanoti tokie neskoningi auskarai ar nutįsę megztiniai. Kaip reikėtų elgtis gavus bjaurią dovaną, kad neįskaudintumėte žmogaus, kuris dėl jūsų stengėsi.

Pirmiausia prisiminkite, kad skonio jausmas – subjektyvus dalykas. Galbūt tam, kuris dovanojo jums nepatinkantį daiktą, jis atrodė mažiausiai nuostabus ir vertas jūsų. Svarbiausia, nelaikykite jus erzinančių dovanų įžeidimu.

Žinodami, kaip elgtis, galėsite tinkamai reaguoti į dovanų gautus neskoningus aksesuarus ar drabužius, o galbūt juos pakeisti tais, kurie patiks ir bus mieli.

 

Padėkokite tam, kuris dovanojo jums tą šlykščią dovaną. Kad ir kaip ten būtų, didžiausia dovana yra tai, kad dovanotojas prisiminė jus, aukojo savo laiką ir pinigus (kad ir koks blogas būtų jo skonis).

Jei jums dovanotas drabužis, į klausimą, „Ar tiko?“ galite atsakyti, kad ne visiškai. Tai nebus melas, nes kone kiekvienas dovanotas drabužis nedera taip, kaip norėtųsi, be pakeitimų ar papildomų aksesuarų. Po tokios padėkos ir užuominos galite paprašyti kvito, argumentuodami, kad taip galėsite drabuži pakeisti į jums tinkamo dydžio ar formos.

Atkreipkite dėmesį į tą, kas dovanojo dovaną. Jei ją jums skyrė vaikai ar seneliai, vien emocijos ir šiluma, apgaubianti daiktą, padaro jį verta laikymo. Galų gale nenumirsite, jei vaikai, padovanoję jums ryškiaspalvį megztinį su meškiukais, jausis laimingi.

Jei dovanų gavote nuo asmens, gyvenančio toli, galite padėkoti ir pasakyti: „Oho, kur gi tu radai tokį šaunų rožinį skiautelių megztinį?“. Jei dovanotojas prasitars, kurioje parduotuvėje pirko megztinį, galėsite pamėginti ten nueiti ir pakeisti jūsų skonio netenkinančią dovaną į tą, kurią iš tiesų mielai vilkėsite. Juk tas, kas dovanojo, vis tiek greičiausiai niekada to nesužinos.

Nedovanokite gautos šlykščios dovanos kam nors kitam. Tai padaro daiktus dar blogesniais, nes jūs dovanojate daiktą, kurio nekenčiate patys. Jei norite atsikratyti jums netinkančio drabužio ar aksesuaro, tiesiog atiduokite jį labdarai.

Atminkite, kad nesvarbu kuriuo būdu jūs mėginsite pakeisti dovanotą drabužį ar aksesuarą, jūs susilpninsite dovanotojo pasitikėjimą. Juk žmogus, kuris nusprendė jums dovanoti dovaną, tikėjosi geriausio, tiesiog pasirinko netinkamai. Ar iš tiesų verta skaudinti žmones vien dėl to, kad rožinė – nėra pati mėgiamiausia jūsų spalva?