Nebrangus ir kokybiškas gyvenimas Egipte vilioja lietuvius

Atsižvelgdama į šių dienų aktualijas bei siekdama patenkinti klientų lūkesčius, kompanija „Burbonas”, prekiaujanti nekilnojamuoju turtu (NT) užsienio kurortuose, pateikia Egipto-Lietuvos kainų palyginimą, kuris paaiškina lietuvių įsitraukimą į Egipto NT rinką. Palyginimas rodo, kad buto eksploatacijos ir maisto kainos Egipto kurortuose yra kur kas žemesnės nei Lietuvoje.

Viename iš brangiausių Egipto kurortų, Šarm El Šeiche, vidutinė NT kvadratinio metro kaina yra dvigubai mažesnė nei Vilniaus mieste: Šarm El Šeiche kvadratinis metras kainuoja apie 3 000 Lt, Hurgadoje – apie 1 800 Lt. Tokiomis sąlygomis įsigytas 60 m ² butas Vilniuje kainuos apie 360 000 Lt, Šarm El Šeiche – apie 180 000 Lt, o Hurgadoje – tik apie 108 000 Lt. Be to, būsto eksploatavimo išlaidos yra gerokai mažesnės Egipto kurortuose: elektros kilovatvalandė Šarm El Šeiche kainuoja 0,25 Lt, Hurgadoje – 0,15 Lt, o Lietuvoje vienos laikos zonos tarifas yra 0,33 Lt. Egipto kurortuose dujos yra pigesnės daugiau kaip tris kartus negu Lietuvoje. Dykumos šalyje brangesnis tik vanduo – Šarm El Šeiche vanduo kainuoja 9 Lt/m³, Hurgadoje – 7 Lt/m³, o Vilniaus gyventojams – 4,12 Lt/m³.

Vaisiai ir daržovės yra ne tik gerokai skanesni, bet ir kainuoja kelis kartus mažiau, pavyzdžiui tiek vynuogių, tiek pomidorų kilogramas Egipte kainuoja vos 1 Lt. Kitos maisto prekės taip pat yra gerokai pigesnės. Baltos duonos galima nusipirkti už 0,50 Lt, cukraus kilogramas kainuoja mažiau nei 2 Lt, ryžiai pigesni daugiau nei 3 kartus, geriamas vanduo – apie 2 kartus. Taip pat Egipte galima įsigyti pigesnės žuvies ir mėsos.

Nors ekonominės krizės problema yra globali, lietuviai yra atradę savąjį prieglobstį saulėtuose Hurgados ir Šarm El Šeicho kurortuose. Vis daugiau tautiečių gelbsti savo santaupas nuo infliacijos ir įsigyja NT Egipte, kur kainos vis dar yra prieinamos daugeliui, o krizė dėl neišvystytos paskolų ir vertybinių popierių rinkos nesmukdo ekonomikos. Eriko Armalio, UAB „Burbonas” komercijos direktoriaus, teigimu, NT Egipte vis dar yra nebrangus, be to, čia yra pigu gyventi. „Po kelionių įspūdžiais pasidalinti užsukę klientai dažniausiai džiaugiasi neradę nei vienos brangesnės prekės nei Lietuvoje: maisto gaminiai, baldai – viskas čia kainuoja mažiau,” – teigia E. Armalis.

Pastoviai gyvenančių lietuvių čia labai nedaug, tačiau kai kurie tautiečiai neapsiriboja dviejų savaičių atostogomis per metus, o Egipto kurortuose praleidžia net kelis mėnesius. Susiklosčius dabartinei ekonominei situacijai itin paranku žiemoti Egipte, be kita ko, yra sutaupomos ir šildymo išlaidos.

Pigus pragyvenimo lygis nėra vienintelis Egipto NT patrauklumo rodiklis. E. Armalis teigia: „Lietuviams svarbu, kad vasara Egipte trunka ištisus metus. Raudonosios jūros klimatas, saulė ir egzotiška, lietuviams patinkanti virtuvė, – tai puikios sveiko gyvenimo sąlygos, kurios lietuviams tampa vis svarbesnės, be to šiltas ir sausas oras ypatingai svarbus turintiems bėdų su kvėpavimo takų, sąnarių ligomis, alergijomis šalčiui ir pan.”

 

Šaltinis: UAB „Burbonas”