Žmonės dažnai pervertina kai kurių atliekų perdirbimo naudą

Šiukšlių ir atliekų panaudojimas elektros energijai gaminti, užuot jas tiesiog perdirbant, iki 2020 m. galėtų patenkinti penktadalį Britanijos elektros energijos paklausos, skelbia britų mokslininkai. Niukaslo universiteto profesorius Ianas Arbonas pristatė savo tyrimo ataskaitą šia tematika. Ir nors jo paskaičiavimai daugiau pritaikyti Britanijos kontekstui, pats principas sudomino ir kitų šalių mokslininkus.

 

Jo teigimu, žmonės dažnai pervertina kai kurių atliekų perdirbimo naudą. Tarkime metalai puikiai tinka perdirbimui, tačiau popieriaus ir plastiko perdirbimui sunaudojama daugiau energijos nei pagaminama antrinių žaliavų. Todėl užuot tokias žaliavas perdirbant, verčiau iš jų deginimo ar kitokio utilizavimo gaunamą energiją naudoti elektros energijos gamybai.

 

I.Arbono paskaičiavimais, jei 2020 m. kiekvienas Jungtinės Karalystės kaimelis ir gyvenvietė turėtų elektrinę, kurioje elektra būtų gaminama utilizuojant ar deginant atliekas, būtų įmanoma įgyvendinti Vyriausybės užsibrėžtą tikslą iki 2020 m. 15 proc. energijos išgauti iš atsinaujinančių ar aplinkai nekenksmingų šaltinių.

 

Šaltinis: Bernardinai.lt