MAXIMA draugauja su gamta

Vakar MAXIMA prekybos tinklas vienintelis Lietuvoje pristatė gamtai draugiškus, greičiau suyrančius vienkartinius permatomus maišelius, kurie yra skirti atskiroms prekėms parduotuvėje susidėti. Šie maišeliai pagaminti su plastiko irimą skatinančiu priedu renatura. Pirkiniams prie kasų skirti susidėti maišeliai su plastiko irimą skatinančiu priedu epi pristatyti jau praėjusią savaitę.

„Keičiame visą maišelių naudojimo koncepciją – nuo šiol mūsų parduotuvėse esantys maišeliai bus draugiški gamtai“,- sako  MAXIMA LT, UAB generalinis direktorius Gintaras Jasinskas. Pasak jo, senųjų plastikinių maišelių parduotuvėse nebeliks – nuo šiol, šalia jau pusę metų parduotuvėse pirkėjams siūlomų ekologiškų maišelių iš krakmolo, bus siūlomi ir maišeliai, pagaminti su plastiko irimą skatinančiais priedais. Naujos technologijos būdu pagaminti yra ne tik maišeliai, skirti prekėms prie kasos susikrauti, bet ir vienkartiniai, permatomi maišeliai, į kuriuos dedame atskirus produktus.
„Pirkėjams vienkartiniai permatomi maišeliai visada buvo dalinami nemokamai, todėl kartais žmonės jų imdavo daugiau negu jiems iš tiesų reikia. Investavome į šiuolaikines technologijas, kad šie, taip gausiai naudojami maišeliai mažiau terštų aplinką“, – sako G.Jasinskas ir priduria, kad vienkartiniai maišeliai ir toliau MAXIMA parduotuvėse bus dalijami nemokamai. Tačiau nuo šiol, prieš imant dar vieną nemokamą maišelį žmonės bus raginami pagalvoti, ar jo jiems tikrai reikia. Pasak MAXIMA prekybos tinklo vadovo, visose MAXIMA parduotuvėse sveriamų prekių skyriuose ant vienkartinių permatomų maišelių stovų bus užklijuoti specialūs lipdukai su klaustuku. Pirkėjų dėmesį taip pat atkreips ir netradicinė, žalsva naujųjų maišelių spalva.

Gamtai draugiškų maišelių įvedimą į rinką MAXIMA prekybos tinklas planuoti pradėjo daugiau ne prieš metus. Imtis šios ekologinės iniciatyvos prekybos tinklą paskatino gamtos teršimo spartėjimas. Paskaičiuota, kad vien tik MAXIMA parduotuvėse Lietuvoje per mėnesį yra nuperkama apie 4 ,5 milijono pirkiniams skirtų maišelių  –  tai sudaro beveik 60 tonų plastiko. Vienkartinių, nemokamai dalijamų maišelių, skirtų atskiroms prekėms susidėti, per mėnesį išdalinama kelis kartus daugiau – apie 17 mln. vienetų (maždaug 45 tonos plastiko).

Įprastinius maišelius pakeitę gamtai draugiški maišeliai yra gaminami su specialiais plastiko irimą skatinančiais priedais – epi bei renatura. Šių priedų turintys maišeliai suyra greičiau nei per dvejus metus. „Tai yra gamtai draugiški, tačiau – pabrėžiame – ne ekologiški maišeliai. Mes neklaidiname savo pirkėjų ir vardan populiarumo ar didesnės apyvartos nežaidžiame ekologiškumo sąvoka“, – sako G. Jasinskas. Anot jo, naujieji maišeliai yra tokie pat patvarūs ir nekenksmingi juose laikomiems maisto produktams, kaip ir įprasti plastikiniai maišeliai.

Visose MAXIMA parduotuvėse Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje plastikiniai vienkartiniai ir pirkiniams skirti maišeliai į naujus, gamtai draugiškus bus pakeisti palaipsniui: nuo šiol į parduotuves yra atvežami tik maišeliai su plastiko irimą skatinančiais priedais, tačiau senieji įprasti maišeliai dar liks prekyboje, kol bus išpirkti. Visi vienkartiniai permatomi maišeliai jau pakeisti Vilniaus „Akropolio“ prekybos centre įsikūrusioje „Hyper Maxima“ parduotuvėje, taip pat MAXIMOJE XXX, įsikūrusioje Mindaugo gatvėje.

Su plastiko irimą skatinančiais priedais pagaminti maišeliai yra ne pirmi, kuriuos, siekdamas populiarinti ekologiškumo idėjas, rinkai pristato prekybos tinklas MAXIMA. Jau daugiau nei pusė metų MAXIMA  parduotuvėse Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje  prekiaujama bioplastiko pagrindu iš kukurūzų krakmolo pagamintais maišeliais. Šie maišeliai yra 100 proc. ekologiški ir juos MAXIMA LT pirkėjams pasiūlė pirmoji Lietuvoje. Kas mėnesį šių ekologiškų maišelių šalyje yra nuperkama apie 100 000.

MAXIMA LT, UAB aktyviai palaiko aplinkosaugos iniciatyvas. Bendrovė pirmoji iš mažmeninės prekybos tinklų mūsų šalyje diegia tarptautinį aplinkosaugos vadybos sistemos standartą ISO 14001:2004. Taip pat, siekdama sumažinti aplinkos taršą, tausoti šalies kelius, bendrovė iš prekybos centrų pirmoji prekių logistiką pradėjo organizuoti geležinkeliais. Didžioji dalis MAXIMA prekybos tinklo ekologinių iniciatyvų yra skirtos ugdyti pirkėjų sąmoningumą ir atsakomybę prieš gamtą.

 

MAXIMA pranešimas spaudai