"Aš galiu toleruoti viską, išskyrus netoleranciją" (Martin Luther King)

Tarptautinė tolerancijos diena minima nuo 1995 m. UNESCO sprendimu. 1996 m. šią šventę minėti paskatino ir Jungtinių tautų organizacija. Šią dieną skatinama atkreipti visuomenės dėmesį į skirtingų nuomonių, skirtingų tautybių žmonių, sergančiųjų ir turinčių problemų (alkoholio, narkomanijos) toleranciją. Įvairiose šalyse organizuojami renginiai, skirti ugdyti toleranciją, pakantumą, gebėjimą suprasti kitus, kantrybę.

 

Mažeikių gimnazijos penktadienį, lapkričio 14 dieną, kaip ir daugelis Lietuvos mokyklų, minėjo šią dieną. Mažeikių Merkelio Račkausko gimnazijoje ir Gabijos gimnazijoje šios dienos pagrindiniu simboliu tapo klevo lapai, kuriais mokiniai papuošė savo mokyklas. Tai buvo ne paprasti lapai, bet „Tolerancijos lapai”. Ant vienos iš jų pusės mokiniai aprašė savo pastebėtus netolerancijos atvejus trijose aplinkose: mokykloje, šeimoje ir valstybėje. Kitoje klevo lapo pusėje patys mokiniai sugalvojo ir parašė, kaip netolerancijos atvejų būtų galima išvengti. Po to, vadovaujant mokytojui, mokiniai kartu aptarė pateiktas situacijas. Tarsi Tolerancijos dienos tęsinys Mažeikių Merkelio Račkausko gimnazijoje tapo renginys „Naktis mokykloje. Holivudas.”. Tai naktis, kai mokiniai lieka mokykloje per naktį. Čia vyko diskusijos, pokalbiai, koncertai.

 

„<…> Vaikystėje, kur žmogus pirmą kartą supranta, kad pasaulyje jis gyvena ne vienas, kad ir jo rankos ir širdis privalo ką nors pridengti nuo skausmo, prievartos, melo, kad jis privalo būti žmogumi <…>. Tai aukščiausia ir sunkiausia pareiga.” (Justinas Marcinkevičius)