"Ginklai" peršalus

Sloga, perštinti gerklė, kosulys, temperatūra, bloga savijauta, nuovargis. tai neišvengiami mūsų palydovai šaltuoju metų laiku. Tačiau net ir užklupus peršalimo ligoms, jas galima nesunkiai nugalėti. Svarbu žinoti, kokių „ginklų” griebtis.

Daktarai pataria nenomoti ranka į varvančią nosį ir skaudančią gerklę, nes iš pirmo žvilgsnio paprasti negalavimai gali virsti rimtomis komplikacijomis. Peršalimo ligas nesunku įveikti, tereikia suskubti su jomis kovoti ir kruopščiai laikytis gydytojų bei vaistininkų patarimų.

 

 

 

Kai skauda gerklę…
Kai gerklė šiek tiek paraudusi, skauda ar peršti, ją gali nuraminti pastilės su augalų ekstraktais – šalavijų, mėtų, eukaliptų arba su vitaminu C, bičių produktais. Tačiau kai gerklės skausmas stiprus, erzinantis, sunku ryti, daktarai rekomenduojama rinktis stipresnius vaistus: purškalus, tirpalus skalavimui, tabletes ar pastiles. Šios priemonės ne tik dezinfekuoja, bet ir malšina skausmą bei uždegima. Taip pat profilaktiškai gerklę galima skalauti ramunėlių, medetkų nuoviru, kurį paprasta pasiruošti namie iš tirpalo su šių vaistažolių ekstraktais. Priemones gerklei gydyti reikia naudoti po valgio. Sučiulpus pastilę, papurškus purškalo ar išskalavus gerklę, bent valandą reikia negerti ir nevalgyti, kad spėtų pasireikšti gydomasis poveikis.

Kai kamuoja kosulys...
Kosulys, panašiai kaip ir čiaudulys ar sloga, padeda kvėpavimo takams apsiginti nuo juos puolančių svetimkūnių. Kosulio gydymas priklauso nuo to, koks jis – sausas ar drėgnas. Iš pradžių kosoma sausai, o po 2-3 dienų, sausas kosulys pereina į drėgną. Sausas kosulys labai vargina, ypač trukdo miegoti naktį. Tokiu atveju itin praverčia vaistai, slopinantys kosulį. Nuraminti sausą įkyrų kosulį padeda šilti skysčiai, vaistažolių arbatos, stiklinė pieno su medumi ar net patalpų vėdinimas ar drėkinimas.kai kosulys pasidaro drėgnas, atsikosima, gydymą reikėtų tęsti jau kitais vaistais, kurie skystina gleives ir lengvina atsikosėjimą – tirpiais milteliais ar tabletėmis, sirupais. Veiksmingi ir populiarūs preparatai su augalinėmis medžiagomis – gebenė, čiobrelio ekstraktu. Kosint reikėtų gerti daug skysčių, nes jie skystina gleives. geriausia tinka vaistažolių arbatos: anyžių, pankolio, raktažolės, saldymedžio, čiobrelių, pušų pumpurų arba jų mišiniai. 

Kai teka nosis…
Sloga gydoma naminėmis priemonėmis neretai sudirgina ir pažeidžia nosies gleivinę, todėl su ja kovoti patariama specialiais purškalais arba lašais į nosį. Jie sutraukia nosies gleivinės kraujagysles, dėl to mažėja paburkimas ir sekretas lengviau pasišalina. Jei nosies gleivinė išsausėjusi ir sudirgusi, gelbsti specialūs aliejai ar tepalai, taip pat priemonės su jūros vandeniunosies higienai palaikyti. Šaltuoju metų laiku nosis tampa jautresnė šalčiui ir mažiau atspari virusams ar  bakterijoms, todėl nosies plovimas padeda jautriai nosiai normaliai funkcionuoti, gydo lėtinį infekcinį rinitą ir sinusitą. Nosies ertmė preparatu su jūros vandeniu švelniai išplauna, nepažeidžiant ryklės gleivinės, todėl ši priemonė tinka net ir kūdikiams.

Kai pakyla temperatūra…
Karščiavimas – tai apsauginė organizmo reakcija, rodanti, kad organizmas kovoja su ligos sukėlėjais. Jei temperatūra žemesnė negu 38 laipsniai, jos nebūtina numušinėti vaistais. Tuomet pakanka gerti vaistažolių arbatų, ilsėtis išvėdintoje patalpoje. Žinoma, reikėtų atsižvelgti ir į individualią žmogaus reakciją, nes kai kurie labai sunkiai ištveria net ir nedidelį karščiavimą. Jei temperatūra didesnė nei 38 laipsniai, būtina gerti karščiavimą mažinančių vaistų – paracetamolio, ibuprofeno ar aspirino.

Šaltinis: „Eurovaistinė”