Ar jau pasiskiepijote nuo gripo?

Karščiavimas, galvos skausmas, geliantys kojų sanariai, laužomi kaulai – tai tik keletas gripo simptomų. Kai kuriems žmonėms gripas gali būti labai pavojingas, ypač dėl sunkių komplikacijų, tokių kaip bronchitas ir plaučių uždegimas. Kiekvieną sezoną Lietuvoje registruojami 1 – 4 mirties nuo gripo atvejai. Gydytojai pataria skiepytis sezonine gripo vakcina, kad sumažintų riziką susirgti gripu. Skiepai pripažinti efektyviausia priemone, apsaugančia nuo gripo ir jo sukeliamų komplikacijų. Skiepytis rekomenduojama kasmet prieš prasidedant epideminiam gripo laikotarpiui, spalis ir lapkritis – labiausiai tinkamas metas. Kadangi kasmet keičiasi gripo virusas ir kasmet kuriama nauja vakcina nuo gripo, skiepytis turėtų ir tie žmonės, kurie skiepijosi pernai. Gripo profilaktika – kur kas pigesnė ir efektyvesnė priemonė nei susirgusiųjų gydymas.

Mažeikiškiai taip pat gali pasiskiepyti nuo gripo visuose sveikatos priežiūros centruose esančiuose Mažeikiuose.

 

Mažeikių Senamiesčio pirminės sveikatos priežiūros centro, esančio Basanavičiaus g. 22 antrame aukšte, slaugos administratorė Rita Stonkuvienė teigė, kad šiais metais nuo gripo skiepytis gan populiaru. Šiuo metu yra vykdoma akcija – žmonės, kuriems jau virš 65 metų ir tie, kurie turi rizikos faktorių susirgti kvėpavimo, virusinėmis ir širdies ligomis ir infekcijomis, bei pacientai, kurie yra dispanserizuoti, yra skiepijami nuo gripo nemokamai. Visiems kitiems norintiems pasiskiepyti vakcina kainuoja 22,95 Lt. Šiai dienai Mažeikių Senamiesčio pirminės sveikatos centre jau pasiskiepyjo apie pusantro šimto pacientų (90 – nemokama vakcina, 58 – mokama vakcina).

 

Mažeikių Šeimos centro, esančio Basanavičiaus g. 22 pirmame aukšte, direktorė Zita Šaulienė sakė, kad šiai dienai pas juos jau pasiskiepijo apie 80 pacientų (30 – nemokama vakcina, apie 45 – mokama vakcina). Šiame centre taip pat pensininkai ir žmonės, sergantys lėtinėmis ligomis, bei dispanserizuoti, yra skiepijami nemokamai. Kitiems Mažeikių Šeimos centro pacientams vakcina nuo gripo kainuoja 25 Lt.

 

Mažeikių pirminės sveikatos priežiūros centro pediatrė Valdemara Indrašienė apgailestavo, kad šiais metais skiepų gavo mažiau nei pernai ir baiminasi, kad gali jų neužtekti. Šiame centre kaip ir kituose nemokamai skiepijami vyresni nei 65 metų amžiaus žmonės ir tie, kurie serga lėtinėmis ligomis. Mažeikių pirminės sveikatos priežiūros centre, esančiame Naftininkų g. 9, vakcina kainuoja 23 litus. Šiai dienai jau pasiskiepijo apie 90 pasientų (30 – mokama vakcina, 60 – nemokama).