Saugumą Mažeikių mieste padeda užtikrinti vaizdo stebėjimo kameros

 

 

 

Nuo 2007 m. rugsėjo mėn. saugumą ir viešąją tvarką Mažeikių mieste padeda užtikrinti vaizdo stebėjimo kameros. Šiuo metu mieste įrengta 10 vaizdo stebėjimo kamerų. Jų stebimi vaizdai transliuojami į vieną vaizdo stebėjimo pultą, esantį Mažeikių rajono policijos komisariate (Gamyklos g. 36, Mažeikiai ). Visą parą prie vaizdo stebėjimo pultų dirba 1 žmogus. Iš viso pasikeisdami dirba 4 pareigūnai.

 

Kamerų įrengimo vietos atrinktos atlikus detalias įvairių Mažeikių miesto vietų analizes, atkreipiant dėmesį į tose vietose įvykstančius viešosios tvarkos pažeidimus.

 

Prie kiekvieno įvažiavimo į Mažeikių miestą yra iškabinti informaciniai ženklai su užrašu „Miestas stebimas vaizdo kameromis“. Tai duomenų subjektai yra informuojami apie vykdomą vaizdo stebėjimą, juose pateikiama ne tik informacija, kad vykdomas vaizdo stebėjimas, bet ir informacija apie duomenų valdytojo, vykdančio vaizdo stebėjimą, t.y. komisariato rekvizitus ir kontaktinę informaciją.

 

Dažniausiai vaizdo stebėjimo kameromis nustatomi viešosios tvarkos pažeidimai ir nusikalstamos veikos – tai alkoholinių gėrimų gėrimas viešose vietose, nelegali prekyba, gulintys neblaivūs asmenys, eismo įvykiai, mašinų parkavimas neleistinose vietose, vagystės, kiti nusikaltimai.

 

Per 2009 metų 10 mėnesių iš vaizdo stebėjimo kamerų budėtojo gauti 279 pranešimai, iš jų pasitvirtino- 172. Pagal vaizdo kamerų transliuojamus vaizdus išaiškinti ir sulaikyti:

 

-už Kelių eismo taisyklių pažeidimus-112, iš jų 8 neblaivūs vairuotojai;

-pagal LR ATPK 178 str. (Alkoholinių gėrimų gėrimas viešosiose vietose arba girto pasirodymas viešosiose vietose) nubausta 19 asmenų;

-pradėti 5 ikiteisminiai tyrimai;

-vaizdo stebėjimo kamerų pagalba ne tik nustatomi pažeidėjai, bet ir laiku žmogui suteikiama pagalba. Per š. m. 10 mėn. kameros užfiksavo 36 atvejus ir realiai žmogui buvo suteikta įvairaus pobūdžio pagalba.

 

Nufilmuota medžiaga saugoma kompiuteriuose ne ilgiau kaip 14 dienų, vėliau ištrinama. Tačiau jei dėl kokio nors pažeidimo pradedamas tyrimas, medžiaga gali būti saugoma neribotą laiką. Jeigu yra kokių neaiškumų ar dėl teisybės nesutaria policijos pareigūnas ir kaltinamasis, tokiu būdu yra pasitelkiama filmuota medžiaga, kuri įrodo teisybę.

 

Tikimės, jog vaizdo kamerų stebimose miesto teritorijose sumažės vagysčių, kūno sužalojimų, plėšimų, viešosios tvarkos pažeidimų ir, kad ilgainiui nusikaltėliai ims vengti stebimų miesto gatvių, nes juk kameros atlieka ir prevencinę funkciją.

 

www.infomazeikiai.lt