Ką turime žinoti apie kiaušinius?

Kokybiškas vištos kiaušinis yra kaloringas dietinis produktas. Vieno kiaušinio maistinė vertė prilygsta 40 g mėsos arba 200 g pieno. Cheminė jo sudėtis nevienoda, ji priklauso nuo vištos veislės, lesalo, laikymo būdo, metų laiko ir k.t. Ką rodo kiaušinių ženklinimas ir kaip pasirinkti kokybišką produktą?

 

Vištos kiaušinio didžiausią dalį sudaro baltymas. Jame gausu baltymų, mineralinių medžiagų (Na, Ca, Fe, P, Cl, S, Hg, Cu ir kt.), B grupės vitaminų. Pati vertingiausia kiaušinio dalis yra trynys. Jame – daug biologiškai visaverčių baltymų su beveik visomis svarbiausiomis amino rūgštimis. Mineralinių medžiagų trynyje dvigubai daugiau negu baltyme, gausu ir vitaminų – A, D, E, B1, B2, PP, B12, biotino ir kt.

 

Vištų kiaušinis yra vienintelis produktas, kurį žmogaus organizmas įsisavina iki 97 – 98% ir praktiškai nepalieka šlakų žarnyne. Tačiau jis turi būti tinkamai paruoštas: geriausiai valgyti minkštai virtą. Vienintelė nepageidautina kiaušinio savybė – didelis cholesterino kiekis.

 

Kiaušiniai pagal savo kokybę yra skirstomi į A ir B klases. A klasės kiaušiniai: lukštas ir po juo esanti odelė – normalūs, švarūs ir nepažeisti; oro tarpas – ne didesnis nei 6 mm aukščio, nejudantis; baltymas – švarus, skaidrus, drebučių tirštumo, be jokių pašalinių dalelių; trynys – paršviečiant matomas neryškių kontūrų šešėlis, sukant ženkliai nenukrypsta nuo kiaušinio centro, be pašalinių dalelių; gemalo ląstelė – neišsivysčiusi; kiaušiniai neturi pašalinio kvapo. Parduotuvėse turi būti parduodami tik A klasės kiaušiniai. Jie skirstomi į svorio kategorijas:

 

• XL – labai dideli (73 g ir didesni);

• L – dideli (63-73 g);

• M – vidutiniai (53-63 g);

• S – maži (iki 53 g).

 

Svorio kategorijos turi būti pažymėtos ant kaušinių pakuotės. Galima prekiauti ir skirtingų A klasės dydžių kiaušiniais. Tik ant pakuotės turi būti nurodyta informacija „skirtingų dydžių kiaušiniai“.

 

B klasės kiaušiniai laikomi kiaušiniai neatitinkantys A klasės kiaušiniams taikomų reikalavimų.

 

Kiaušinis, skirtas žmonių maistui, turi būti būtinai suženklintas. Ženklinimo išimtys yra taikomos smulkiems ūkininkams, kurie augina ne daugiau kaip 50 vištų savo ūkyje. Tokie kiaušiniai dažniausiai yra parduodami turgavietėse. Ant kiaušinio turi būti žymuo, sudarytas iš skaičių ir raidžių.

 

Pirmasis skaičius ant kiaušinio reiškia dedeklių vištų laikymo būdą:

 

• 1 reiškia, kad dedeklės vištos buvo laikomos laisvos (sodybose auginamos vištos, kurios vaikščioja lauke laisvai).

• 2 reiškia, kad dedeklės vištos buvo laikomos ant kraiko (paukštynuose, fermose laisvai vaikščiojančios vištos).

• 3 nurodo, kad dedeklės vištos buvo laikomos narvuose. Lietuvoje dažniausiai sutiksime šios rūšies kiaušinius, tačiau jau yra porą patvirtintų fermų, kuriose vištos laikomos ant kraiko.

 

Vidurinioji žymens dalis iš raidžių nurodo šalies kodą, kurioje yra dedeklių vištų laikymo vieta. Lietuvoje padėti vištų kiaušinis turės ženklą LT.

 

Trečioji dalis nurodo dedeklių vištų laikymo vietos veterinarinio patvirtinimo numerį, kuris reiškia, kad ta laikymo vieta yra kontroliuojama kompetentingos tarnybos.

 

6 dalykai, kuriuos reikia žinoti apie kiaušinius:

 

• Pirkti tik ženklintus kiaušinius (ypač turgavietėse).

• Perkant kiaušinius atkreipti dėmesį į galiojimo datą (kiaušinių galiojimo terminas 28 dienos)

• Galite pasirinkti: pirkti lietuviškus ar kitos šalies kiaušinius (ant kiaušinio užrašytas šalies kodas).

• Kiaušinius laikykite šaldytuve. Neplaukite.

• Kiaušinius plaukite tik prieš vartojimą, nes nuplovę pirktus kiaušinius labai sutrumpinsite galiojimo terminą.

• Kiaušinio vidus yra sterilus, todėl atminkite, kad skilę, dužę kiaušiniai kelia pavojų, į juos patenka įvairūs mikrobai, todėl juos reikia virti ilgiau (iki 7 min).

 

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos informacija

 

{parasas}