Palūkanų apmokestinimas nerado pritarimo Seime

Seimas antradienį nepritarė įstatymui, kuriuo būtų apmokestintos bankuose laikomų indėlių palūkanos.

Po svarstymo už praėjusią savaitę parengtą projektą balsavo tik 49 Seimo nariai iš 120 dalyvavusių balsavime, prieš buvo 33, susilaikė 38 parlamentarai.

 

Kitu balsavimu Seimo nariai nusprendė ne galutinai atmesti pasiūlymą apmokestinti palūkanas, bet jį tobulinti Biudžeto ir finansų komitete. Tai reiškia, kad prie šios idėjos Seime dar bus sugrįžta. Tik kol kas neaišku, kada.

 

Pagal svarstytąjį projektą 15 proc. gyventojų pajamų mokestį numatyta imti už bankuose laikomų indėlių palūkanas, viršijančias 400 litų per metus.

 

Tai reiškia, kad pajamų mokestį tektų mokėti nuo maždaug 20 tūkst. litų dydžio indėlių.

 

Anksčiau valdantieji siūlė, kad būtų apmokestintos didesnės nei 200 litų metinės palūkanos, tačiau vėliau, diskusijų Seime metu kilstelėjo šią kartelę.

 

Antradienį svarstymo Seimo posėdyje metu nebuvo pritarta pasiūlymams pakelti šią kartelę dar aukščiau – iki 1000 litų palūkanų arba iki 100 tūkst. litų indėlių sumos.

 

Valdančiojo Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis sakė, kad ši politinė partija yra prieš palūkanų apmokestinimą. „Lietuvos žmones turime skatinti pasitikėti bankais, turime skatinti taupyti. Bet šis įstatymas prie to neprisideda“, – kalbėjo jis.

 

Premjeras Andrius Kubilius tvirtino, kad dauguma konservatorių, skirtingai nei liberalai, pasisako už pasiūlymą apmokestinti palūkanas.

 

„Šis įstatymas numato naikinti dar vieną egzistuojančią perteklinę lengvatą. Atkreipčiau dėmesį, kad pataisius projektą numatyta, jog jis įsigalios ne nuo Naujųjų metų, bet nuo kitų metų balandžio 1 dienos. Be to, įstatymas nebūtų taikomas indėliams, laikomiems bankuose ilgiau kaip dvejus metus. Taigi, jis skatins taupyti“, – teigė Vyriausybės vadovas.

 

Pasak jo, naujasis mokestis daugiau paliestų tuos žmones, „kuriems labiau pasisekė ir jie turi didesnius indėlius“, o ne siekiančius vieną ar kelis tūkstančius litų.

 

„Jeigu koks nors turčius turi milijono ar trijų milijonų indėlį, argi būtų blogai, jeigu jis per metus sumokėtų pusantro ar trijų tūkstančių litų mokestį“, – savo kolegų klausė A.Kubilius.

 

Premjeras stebėjosi opozicinių socialdemokratų užimta pozicija nebepritarti šiam „ prabangos“ mokesčiui: „Nėra nuoseklumo toje pozicijoje. Socialdemokratai visuomet pasisakydavo už progresinius mokesčius, bet šįkart, kai iš esmės žengiamas nemenkas žingsnis link tokių mokesčių, jie pareiškia balsuosiantys prieš. Keista ir nenuoseklu“.

 

{diena2}