Mažeikių muziejuje atidaryta nauja ekspozicija

Gruodžio 15 dieną, ketvirtadienį, Mažeikių muziejuje vyko mokslinė konferencija ir naujos ekspozicijos „Mažeikių kraštas: tarp kuršių, žiemgalių ir žemaičių“ atidarymas, kuriame dalyvavo LR Kultūros ministras Arūnas Gėlūnas, LR Prezidentės vyriausioji patarėja Virginija Būdienė, prof. Viktorija Daujotytė, Mažeikių rajono savivaldybės vadovai, svečiai iš kaimyninės Latvijos.

 

Renginys prasidėjo konferencija, skirta senajai kuršių, žiemgalių ir žemaičių istorijai. Pranešimus skaitė lektoriai: prof. dr. Adomas Butrimas (Vilniaus dailės akademija), dr. Arnis Radins (Latvijos nacionalinis muziejus), dr. Ilona Vaškevičiūtė (Lietuvos edukologijos universitetas), Gintautas Zabiela (Klaipėdos universitetas) ir Vykintas Vaitkevičius (Klaipėdos universitetas).

 

Projekto „Mažeikių kraštas: tarp kuršių, žiemgalių ir žemaičių“ autorius ir koordinatorius prof. dr. A. Butrimas gausiai susirinkusiems mažeikiškiams ir miesto svečiams pasakojo apie pirmuosius gyventojus prie Virvytės ir Varduvos upių. Dr. A. Radins supažindino konferencijos dalyvius su žiemgalių prekybiniais ryšiais. Dr. I. Vaškevičiūtė kalbėjo apie Žiemgalą ir žiemgalius, jų laidojimo tradicijas, per kurias atskleidžiamas gyvenimo būdas bei pasaulėžiūra. G. Zabiela pasakojo apie kuršių gentį, tyrinėtus piliakalnius. Vienas V. Vaitkevičius dalijosi gausiomis savo žiniomis apie žemaičių šventvietes.

 

Sveikinimo žodžius konferencijos ir parodos rengėjams bei dalyviams tarė LR Kultūros ministras A. Gėlūnas, LR Prezidentės vyriausioji patarėja V. Būdienė, prof. V. Daujotytė, kiti garbūs svečiai. Mažeikių rajono savivaldybės meras Antanas Tenys įteikė padėkos raštus bei atminimo dovanas parodos sumanytojams ir rengėjams.

 

Muziejaus lankytojai renginių metu galėjo įsigyti ekspozicijai skirtų leidinių.

 

Mažeikių rajono savivaldybės informacija

 

{parasas}