Veido ir kūno odos priežiūra žiemą

Sakoma, kad nėra blogo oro, tik mes nesugebame tinkamai apsirengti. Tą patį galima būtų pasakyti ir apie odos priežiūrą, ir ypač veido, kuri pirmoji, be apsaugos – juk kūną slepiame šiltuose drabužiuose – priima visas besikeičiančias oro išdaigas.

Svarbu ir tai, kad veido oda kenčia ne tik nuo šalčio, bet dar labiau nuo staigių oro temperatūros permainų. Juk kai iš šiltos ir sausos patalpos išeiname į lauką – temperatūros skirtumas gali siekti kelias dešimtis laipsnių.

 

Staigūs temperatūrų svyravimai verčia odos audinius ir juos maitinančias kraujagysles nuolat plėstis ir trauktis. Ilgainiui tai sukelia veido paraudimus. Sniegas, drėgmė, šaltis veikia ir odos apsauginę hidrolipidinę mantiją, todėl epidermio ląstelėse mažėja vandens ir lipidų, jos netenka gyvybingumo. Oda sausėja, tampa jautresnė, gali pradėti pleiskanoti, praranda elastingumą.

 

Būtent tai labiausiai ir vargina moteris: žiemą sausa oda dar labiau išsausėja. Apsauginės odos plėvelės lipidai stabdo odos dehidrataciją, neleidžia šalčiui ir vėjui pasiimti drėgmės iš pačių giliausių odos sluoksnių, apsaugo nuo staigių temperatūros pokyčių. Būtent todėl, einant į šaltą orą rekomenduojama odą tepti riebesniu kremu. Tuo tarpu namuose, prasidėjus šildymo sezonui, oras ypač greitai išsausėja. Tokioje patalpoje oda išgarina daug daugiau drėgmės negu vasarą ir žymiai greičiau sausėja.Taigi – odą būtina ir drėkinti.

 

Svarbu, kad žiemą naudojamas kremas nebūtų ir per daug riebus, būtent dėl tos pačios priežasties, jog visą laiką nebūname tik šaltame ore.

 

Tirštą, riebų, su įvairias augaliniais aliejais ir vitaminais maitinamąjį kremą reikėtų rinktis jei lauke ruošiatės būti ilgiau. Šiltoje aplinkoje per riebūs kremai odą vargina, užspaudžia poras, neleidžia jai laisvai „judėti“. Keičiantis temperatūrai, reaguoja ne tik kraujagyslės. Susitraukia bei išsitempia kolageninės ir elastinės skaidulos. Žinoma, kad kai kurie riebalai stingsta net nedideliame šaltyje, todėl plona veido odą dengianti riebalų plėvelė sutrūkinėja. Vėl pažeidžiama odos apsauga! Beje, tokie kremai netinka ir makiažo apatiniam sluoksniui.

 

Žiemą reikėtų ieškoti tokio maitinamojo kremo, kurio pagrindą sudaro ne vanduo (aliejus/ vandenyje), o aliejus (vanduo/aliejuje). Toks „riebesnis“ maitinamasis kremas sukuria apsauginę plėvelę odos paviršiuje ir neleidžia prarasti sukauptos odoje drėgmės.

 

Moderniose kosmetikos priemonėse naudojamas toks riebalų/aliejų ir vandens derinys, kuris žemoje temperatūroje nestingsta, nepalieka odos paviršiuje matomos aliejinės plėvelės, nekemša porų, ką labai dažnai padaro veido odos priežiūrai pasirinktas „bet koks“ grynas augalinis aliejus. Beje, išradingai parinktas augalinių eterinių aliejų derinys kremui suteikia ypatingų ne tik odą maitinančių, drėkinančių, jauninančių savybių, bet ir savitą natūralų kvapą, kuris gali veikti kaip aromaterapinė priemonė.

 

Žiemą patartina rinktis kiek riebesnius maitinamuosius kremus, tačiau nereikėtų bijoti drėkinamųjų komponentų esančių dieniniame kreme, ypač, jei didžiąją dienos dalį praleidžiate automobilyje ar šiltose patalpose. Reikėtų vengti lengvo, visai skystos konsistencijos, vandens pagrindu gaminto kremo, kuris, itin greitai įsigerdamas į odą, staigiai, tačiau labai trumpalaikiai aprūpina odą drėgme, visai nepalikdamas apsauginės lipidinės plėvelės, todėl gauta drėgmė labai greitai prarandama, odos barjerinės savybės ne palaikomos, o išbalansuojamos; oda, nepaisant nuolatinio drėkinimo, dar labiau sausėja.

 

Kremu pasitepkite mažiausiai pusvalandis prieš išeinant į lauką, kad kremas suspėtų įsigerti į odos gilesnius sluoksnius, susidarytų švelni apsauginė hidrolipidinė plėvelė.

 

Šaltinis: eli.lt

 

{parasas}