Šiaurės šalių bibliotekų savaitė paminėta Ukrinuose

Trečius metus iš eilės Mažeikių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Ukrinų filialas dalyvavo Šiaurės šalių bibliotekų savaitėje, kuri šiais metais pritraukė rekordinį dalyvių skaičių Lietuvoje. Net 290 Lietuvos bibliotekų lapkričio 14-20 dienomis pakvietė vaikus ir suaugusius į įvairius renginius, skirtus temai „Humoras šiaurėje“.

Pagrindinė šio projekto idėja – populiarinti literatūrą ir knygų skaitymą, skatinti savišvietą. Projektu siekiama skatinti Šiaurės ir Baltijos šalių kultūrinį bendradarbiavimą, pabrėžiant bibliotekų svarbą visuomenės kultūriniame gyvenime.

 

Ukrinų bibliotekoje šiais metais Šiaurės šalių literatūros šviesa įsižiebė tamsų lapkričio 14 dienos rytą renginiu vaikams „Auštant“.  Skaitymui balsu organizatoriai išrinko norvegų rašytojos Anne – Catharina Vestly knygelės – apysakos „Mortenas, senelė ir Martė“ ištrauką, kuri padėjo suprasti šiaurietišką humoro stilių. Renginio metu vaikai susipažino su įvairiomis humoro formomis, komiksais, žiūrėjo animacinį – humoristinį filmuką apie šuniuką Plutą bei garsiai juokėsi iš pasakojamų anekdotų.

 

Suaugusiems šiaurietišką humorą suprasti padėjo švedų autorius M. Niemi ir ištrauka iš jo knygos „Populiari muzika iš Vitulos“. Susipažinę su Šiaurės šalimis, jų istorija, įžymiais karikatūristais, papasakoję linksmų anekdotų, renginio dalyviai vaišinosi arbata bei imbieriniais sausainiais. Vakarą užbaigė Šarūnas Arnotas, kuris gražiai skambino gitara ir dainavo.

 

Skaitymai bibliotekoje vyko ištisą savaitę. Taip pat buvo galima susipažinti su knygų ir periodinių leidinių parodėle. Rekordą šiais metais žymi ne tik dalyvių iš Lietuvos skaičius. Abipus Baltijos jūros šioje šventėje vienu metu tie patys tekstai buvo skaitomi balsu daugiau kaip 2000 bibliotekų. Tai didžiausias kada nors projekte registruotas dalyvaujančių institucijų skaičius.

 

Mažeikių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Ukrinų filialo bibliotekininkės Valdos Muravjovienės informacija

 

{parasas}