5 skanūs ir sveiki, šaltajam metų sezonui tinkami gėrimai

Kai už lango temperatūra nukrenta žemiau nulio nėra nieko geriau, kaip tik šiltai įsitaisyti lovoje ir pagurkšnoti mėgstamo gėrimo.

Pateikiame penkis skanius ir sveikus gėrimus, kurie tinkami šaltajam metų sezonui.

Žalioji arbata. Iš nefermentuotų arbatos lapų pagaminta žalioji arbata yra sveika, nes joje gausu antioksidantų, vadinamųjų polifenolių. Šios medžiagos yra labai naudingos, nes kovoja su laisvaisiais radikalais, kurie kenkia kraujo ląstelėms.

 

Tyrimuose buvo atskleista, kad išgėrę tris puodelius žaliosios arbatos per dieną net iki 11 proc. sumažinsite širdies infarkto riziką. Kituose tyrimuose buvo išsiaiškinta, kad žalioji arbata mažina riziką susirgti šlapimo pūslės, krūties ir tiesiosios žarnos vėžiu.

 

Juodoji arbata. Šioje arbatoje taip pat yra daug anksčiau minėtų antioksidantų, kovojančių su laisvaisiais radikalais. Tačiau, skirtingai nei žaliosios arbatos, juodosios arbatos lapai būna fermentuojami, būtent dėl to daugelis žmonių mano, kad žalioji arbata yra sveikesnė nei juodoji. Vis dėlto mokslininkai šį mitą paneigė, užtikrindami, kad ir juodojoje, ir žaliojoje arbatose antioksidantų yra tiek pat.

 

Ši arbata yra visiškai nekaloringa, tačiau, jei ją nuspręsite pagardinti grietinėle, cukrumi ar medumi, kalorijų lygis tikrai padidės.

 

Kava. Kaip ir arbatoje, kavoje taip pat yra kraujo ląsteles apsaugančių antioksidantų. Daugelio tyrimų jau ne kartą buvo įrodyta, kad kava mažina tam tikrų vėžio formų riziką, pavyzdžiui, krūties ar prostatos vėžį.

 

Harvardo universitete buvo išsiaiškinta, kad kava su kofeinu taip pat gali apsaugoti nuo diabeto ar tulžies akmenų susiformavimo.

 

Obuolių sultys. Obuolių sultys yra kur kas sveikesnės ir organizmui naudingesnės nei įvairūs gazuoti gėrimai, taip pat jose gausu obuoliuose esančių vitaminų, vis dėlto svarbu paminėti, kad šiame gėrime yra nemažai cukraus.

 

Obuolių sultys yra gaminamos iš viso obuolio, todėl šiame vaisiuje esančios sveikos medžiagos: vitaminas C, geležis ar kalis niekur nedingsta. Vis dėlto šiose sultyse yra kur kas daugiau kalorijų nei puodelyje arbatos ar kavos, todėl vertėtų reguliuoti išgeriamą porciją.

 

Karštas šokoladas. Šis gėrimas tikrai nėra tokia kalorijų bomba, kaip galėtų pagalvoti daugelis žmonių. Jeigu jį ruošite namuose ir naudosite tik liesą pieną, galėsite džiaugtis skaniu ir ne tokiu kaloringu karštojo šokolado puodeliu. Svarbu dar ir tai, kad liesame piene gausu baltymų, kurie ypač naudingi kiekvieno žmogaus organizmui.

 

Šokolade taip pat gausu polifenolio, kuris, kaip įrodė tyrimai, dar yra naudingas širdžiai. Tačiau šį skanėstą vertėtų valgyti saikingai.

 

NUORODA Į STRAIPSNĮ

 

{15min}