Vakaras su rašytojais ir knygomis

Tamsų lapkričio 10-osios vakarą literatūros mylėtojai rinkosi į Mažeikių rajono viešąją biblioteką pasiklausyti rašytojų Vytauto Martinkaus ir Valentino Sventicko minčių apie literatūrą, naujausias knygas, pabendrauti su šiais literatūros žinovais ir įsigyti Lietuvos rašytojų sąjungos leidyklos knygų.

Leidyklos vyriausiasis redaktorius,  literatūros kritikas Valentinas Sventickas pristatė Vytautą Martinkų ne tik kaip rašytoją, bet ir literatūrologą bei filosofą, 2010 m. išleidusį reikšmingą veikalą „Estetinė literatūros gyvybė“.

 

Vytauto Martinkaus kūrybą jis apibūdino kaip naujovišką, kitokią literatūrą. Tokia yra ir naujausioji jo knyga „Dvylika lieptų“, kurioje publikuojama dvylika kalendorinių novelių, parašytų įvairiu laiku ir skirtingais metų laikais. Buvo pristatytas ir 2009 m. išleistas V. Martinkaus istorinis romanas apie Viekšniuose gyvenusį aviacijos pradininką Aleksandrą Griškevičių „Žemaičio garlėkys“.

 

Rašytojas, Lietuvos edukologijos universiteto profesorius, filosofijos mokslų daktaras Vytautas Martinkus kalbėjo apie pastarojo dvidešimtmečio lietuvių literatūrą, išsiskiriančią nepaprastai didele knygų ir žanrų įvairove. Nenuostabu, kad literatūros mėgėjui yra labai sunku išsirinkti gerą knygą. Lietuvos rašytojų sąjungos leidyklos išleidžiamos knygos neretai patenka į kūrybiškiausių leidinių sąrašus, gauna įvairias premijas.

 

Vyriausiasis redaktorius Valentinas Sventickas yra lyg tarpininkas tarp literatūros ir žmonių, sugebantis kvalifikuotai įvertinti knygas. Jo knygoje „2009 kritiko pastabos“ (2009 m.) pateikiama 50 recenzijų ir taiklių pastebėjimų apie mūsų literatūrą. Naujausia kritiko knyga „Apie Justiną Marcinkevičių“ labai įdomi ir netikėta. „Tai ne literatūros teorijos tekstas, o labai įžvalgus Justino Marcinkevičiaus kūrybos, biografijos įprasminimas“, – sakė Vytautas Martinkus. Svečiai kalbėjo apie knygos skyriuje „Taburetė virš galvos“ minimus faktus dėl 1991 m. žiniasklaidoje paskleistų gandų apie apysakos „Pušis, kuri juokėsi“ sukūrimo motyvus ir vėlesnius šios istorijos tęsinius spaudoje, apie pastangas naikinti autoritetą.

 

Valentinas Sventickas pristatė ir Justino Marcinkevičiaus knygą „Dienoraščiai ir datos“, kurios leidimas jau buvo aptartas su autoriumi, tačiau poetas nebesuspėjo jos pabaigti. Šios knygos pamatas – anksčiau išleista viena skaitomiausių Justino Marcinkevičiaus knygų „Dienoraštis be datų“ su įkomponuotais naujais tekstais ir užrašais, rastais ant poeto rašomojo stalo po jo mirties.

 

Į renginį susirinkę mažeikiškiai turėjo galimybę įsigyti naujų ir anksčiau išleistų Lietuvos rašytojų sąjungos leidyklos knygų. Daugelis nepraleido progos gauti ir Mažeikiuose viešėjusių rašytojų autografų.

 

Mažeikių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos informacija

 

{parasas}