Nuo stabligės mirė Lietuvos gyventoja. Nepamirškime pasiskiepyti

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, spalio 30 d. nuo stabligės mirė 68 metų moteris. Anykščių gyventoja spalio 12 d. dirbdama šiltnamyje įsibrėžė dešinės kojos blauzdą. Po penkių dienų ji kreipėsi į pirminės sveikatos priežiūros centrą ir buvo paskiepyta difterijos ir stabligės vakcina bei dėl žaizdos potrauminio pūlinio buvo nusiųsta į ligoninės chirurgijos skyrių.  

 

Tą pačią dieną žaizda buvo operuota. Spalio 21 d. pablogėjus pacientės būklei ir atsiradus veido tempimui bei įtariant stabligę, ligonė buvo skubiai išsiųsta į  Respublikinę Panevėžio ligoninę, kur tą pačią dieną buvo patvirtinta stabligės diagnozė. Moteris buvo gydoma reanimacijos skyriuje, tačiau jos gyvybės išgelbėti nepavyko.

 

Taip pat šių metų rugsėjo mėnesį Kauno rajono gyventoja užsikrėtė stablige. Moteris susirgo rugsėjo 27 d. ir kreipėsi į asmens sveikatos priežiūros įstaigą. Diagnozė patvirtinta kliniškai, ligonės būklė labai sunki. Įtariama, kad moteris stablige užsikrėtė dirbdama sode.

 

Stabligė – tai sunki, dažnai mirtina infekcinė liga. Stabligės sukėlėjas, į žmogaus organizmą patekęs per burną, ligos nesukelia. Grėsmė susirgti kyla, kai stabligės sukėlėjas ar jo sporos patenka į žaizdą, ypač – į dirvožemiu užterštas durtines ar pjautines žaizdas. Pavojingos yra bet kokios žaizdos, sunkesni nudegimai.

 

Užsikrėtus pirmieji ligos požymiai dažniausiai pasireiškia po savaitės, bet gali būti ir po kelių dienų ar mėnesių. Patekęs į bedeguones sąlygas sukėlėjas, pradeda daugintis ir gaminti egzotoksinus. Toksinas paveikia įvairias nervų sistemos struktūras, kas sukelia stiprius raumenų susitraukimus bei kitus negalavimus.

 

Telšių visuomenės sveikatos centro užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus specialistai primena, kad šiuo metu vyresni nei 26 metų asmenys nuo stabligės ir difterijos gali pasiskiepyti nemokamai. Norintys tai padaryti turėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją.

 

Pagal Lietuvos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių kūdikiai skiepijami: 2, 4, 6 ir 18 mėnesių. Penktąja ir šeštąja doze skiepijami 6-7 ir 15-16 metų vaikai. Vėliau sustiprinančios vakcinos dozės suaugusiems skiriamos kas 10 metų.

 

Telšių visuomenės sveikatos centro užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus informacija

 

{parasas}