Nesirūpini vaiku – negausi išmokos

Alfa.lt

 

Seimo narys socialdemokratas Edvardas Žakaris įregistravo įstatymo pataisą, pagal kurią tėvams, kurie nesirūpina vaikais, nebūtų mokamos tėvystės ar motinystės išmokos. Anot įstatymo pataisos rengėjo, šiuo metu tėvystės išmokas gaunantys asmenys nesirūpina vaiku, išmokas išleidžia savo, o ne vaiko poreikiams tenkinti.

 

Negana to, tėvystės ir motinystės išmokos, pagal galiojančius įstatymus priskiriamos tokių pajamų grupei, iš kurių negali būti išskaičiuojamos skolos ar įsipareigojimai kitų vaikų išlaikymui.

 

Taigi dabar, anot E. Žakario, motinystės ar tėvystės atostogos gali būti panaudotos kaip priemonė išvengti pareigos išlaikyti kitus vaikus. Todėl parlamentaras siūlo keisti ir susijusį Civilinio kodekso straipsnį, pagal kurį būtų leidžiama iš tėvystės pašalpos išskaičiuoti alimentus. Seimo narys įstatymo aiškinamajame rašte teigia, kad tokią pataisą įregistruoti jį paskatino rinkėjai.

 

Kad asmuo nesirūpina vaiku ir jam nepriklauso motinystės ar tėvystės išmoka, turėtų nuspręsti teismas. Į teismus dėl vaiko nepriežiūros turėtų kreiptis Valstybinės vaiko teisių apsaugos tarnybos. Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Rimantė Šalaševičiūtė Afa.lt tikino, kad nepaisant ir taip didelių darbo krūvių tarnybų darbuotojams, ji teigiamai vertintų įstatymo priėmimą.

 

„Aš vertinčiau tik teigiamai, nes įstatymų, numatančių 100 proc. buvusio atlyginimo pirmaisiais motinystės atostogų metais ir 85 proc. antraisiais tikslas yra, kad tuo metu vaikas būtų su jam artimu žmogumi mama ar tėvu ir vaiku būtų rūpinamasi“, – teigė R. Šalaševičiūtė.

 

Pasak jos, vaiko nepriežiūra – tai ne tik įstatymuose numatytas „nuolatinis ir rimtas nesirūpinimas vaiku ar nesugebėjimas apsaugoti vaiką nuo bet kokio pavojaus, pavyzdžiui, šalčio ir badavimo, arba nesugebėjimas užtikrinti vaiko priežiūros, dėl ko pablogėja vaiko sveikata ir tolimesnė raida“. R. Šalaševičiūtės nuomone, išmokos neturėtų būti mokamos ir tokiems tėvams, kurie gaudami išmokas, iš tikrųjų vaikų patys neaugina.

 

„Jei vaikas atiduodamas auginti seneliams arba auklei, tai jau yra pažeidžiami vaiko interesai ir išmoka neturėtų būti mokama. Neseniai gavome skundą, kai tėvystės pašalpą susitvarkęs tėvelis taip esą norėdamas sukurti sąlygas mamai studentei auginti vaiką, po konflikto su ja, ne tik nedavė mamai auginti vaiko, bet ir pats jo neaugino – atidavė seneliams, o išmokas gaudavo“, – dėstė R. Šalaševičiūtė.

 

Paklausta, ar neatsitiks taip, kad tokiais atvejais iš tėvų būtų atimamos vienintelės pajamos, kurių bent dalis vis vien tekdavusi vaiko išlaikymui, vaiko teisių apsaugos kontrolierė tikino, kad tai nėra įstatymo tikslas.

 

“Tėvai, sužinoję, kad jiems gresia netekti išmokų, turbūt būtų labiau suinteresuoti patys būti su vaikais”, – mano R. Šalaševičiūtė.

Vaiko teisių apsaugos kontrolierės manymu, atvejai, kai gaunant motinystės ar tėvystės išmokas iš tiesų vaiku nėra rūpinamasi arba vaikas paliekamas kito žmogaus priežiūrai, nėra masiniai.