Mitai ir patarimai apie šaldytą maistą

Šaldytas maistas išlaiko daugelį gerųjų savybių, tačiau visko beatodairiškai šaldyti ir per ilgai laikyti negalima – ne tik todėl, kad nebeliks vietos, bet ir todėl, kad skirtingiems produktams galioja skirtingi patarimai. Pateikiame šešis mitus apie šaldytą maistą.

Mitas: galima užšaldyti visus produktus. Tiesa, kad valgomi dalykai užšąla tinkamomis sąlygomis, tačiau kai kuriuos šaldyti tiesiog nėra naudos.

 

Tokios gležnos daržovės kaip salota šaldomos ir atšildomos praktiškai suyra. Riebūs, grietinės pagrindo padažai po užšaldymo skyla į gabalėlius ar susimeta gumulais. Nereikėtų šaldyti net kavos, ypač smarkiai skrudintos, nes joje esantys aliejai šaltyje suyra, kava praranda savo skonį. Taip pat nepatariama šaldyti konservuotų gėrybių originaliose pakuotėse bei kiaušinių su lukštais.

 

Mitas: užšaldytas maistas nebaigia galioti. Daugeliu atvejų, maisto saugumo požiūriu, tai tiesa, tačiau kokybė nukenčia. JAV oficialiai rekomenduojama, kad 0 laipsnių pagal Farenheitą (-17,8 laipsnio Celsijaus) temperatūroje pagamintas ir užšaldytas sriubas, troškinius, virtą mėsą galima laikyti ne ilgiau nei du tris mėnesius, žalius pjausnius, kepsnius – nuo keturių mėnesių iki metų, virtą paukštieną – keturis mėnesius, žalią paukštieną – nuo devynių iki dvylikos mėnesių.

 

Mitas: šaldymas užmuša bakterijas. Užšaldytos bakterijos lieka neaktyvios, tačiau nežūva. Kaip ir kiti užkratai. Tai reiškia, kad jei maistas į šaldiklį pateko užkrėstas, tai ir išimtas bus užkrėstas. Produktų saugumą užtikrina tik apdorojimas tinkamoje temperatūroje.

 

Mitas: šaldytas maistas yra mažiau vertingas nei šviežias. Iš tiesų gali būti priešingai. Šaldyti vaisiai ir daržovės, uogos gali būti dar sveikesni už prekybos centruose siūlomus šviežius, nes dažniausiai žiemai renkami ir paliekami labiausiai sunokę, kai yra prikaupę daugiausiai naudingųjų medžiagų. Galiausiai šaldytus produktus galima ruošti garuose, o ne virti, kad išliktų kuo daugiau naudingų junginių.

 

Mitas: kartą atšaldytas maistas nebegali grįžti į šaldiklį. Atšildyti ir vėl užšaldyti galima, kiek reikia, kol produktas ar gaminys nebūna išimtas iš šaldiklio ilgiau nei porą valandų (ar valandą, jei oro temperatūra siekia 30 ir daugiau laipsnių Celsijaus). Tačiau pakartotinai šaldant neapdorotą maistą, ypač mėsą, nyksta kokybė – šildamas produktas praranda drėgmę. Todėl pakartotiniai procesai nėra nesaugūs, bet, kulinariniu požiūriu, nenaudingi.

 

Mitas: šaldytą maistą ilgą laiką galima laikyti bet kur šaldiklyje arba kur nors, kur šalta. Šaldiklio durelės – patogi vieta maistui sudėti, tačiau nebūtinai geriausia vieta ilgalaikiam šaldymui. Temperatūra duryse ir greta jų svyruoja kiekvieną kartą, kai jos atidaromos. Nors maistas lieka užšaldytas, procesas gali sulėtėti ir produkte gali susiformuoti didesni ledo kristalai bei sugadinti jo vientisumą. Paprastai geriausiai temperatūra palaikoma greta šaldiklio nugarėlės, todėl durelėse patariama laikyti tuos dalykus, kuriuos žadate suvartoti greitai. Dingus elektrai, taip pat nereikia atverti durelių ir pulti atitirpdyti. Pilnas šaldiklis ir be elektros neatitirpęs gali laikytis net parą ar ilgiau.

 

{diena2}