Maisto kainų prognozė: kas pigs ir kas brangs?

Kas nedirba – tas nevalgo, byloja liaudies patarlė. Tačiau realybė kitokia – valgyti prašo ir nedirbančiojo skrandis, todėl maisto kainos – aktualios visiems. Kokių pokyčių pirkėjai sulauks šį rudenį?

Lietuvos daržovių augintojų asociacijos (LDAA) valdybos pirmininkas Vidmantas Kvedaras patikino, kad šiemet visų daržovių kainos neabejotinai bus mažesnės nei praėjusiais metais.

 

„Praėjusiais metais dideles kainas iššaukė karščiai. Pavyzdžiui, kopūstų pernai nuėmėme gal tik 60 proc. lyginant su įprastais metais. Kadangi  buvo jų trūkumas, pakilo ir kainos. O šiemet buvo labai palanki vasara, pakankamai drėgmės, tai lėmė didelį morkų, bulvių, kopūstų derlių. Kainos bus apie 30 proc. mažesnės. Manau, kad galime būti ramūs, ir iki naujųjų metų, ir po jų, daržovių tikrai nepritrūks“, – prognozavo pašnekovas.

 

Jeigu atsirastų problemų su sandėliavimu ir daržovės pradėtų greitai gesti, tuomet ūkininkai gali norėti jas parduoti dar greičiau. Tai vėlgi dar kiek numuštų kainas.

 

Veiksniu, kuris galėtų pakelti kainas, V. Kvedaras įvardijo eksportą.

 

„Esame bendroje rinkoje su olandais, lenkais, vokiečiais. Formuodami kainas, jų neužkeliame, nes žinome, kokia yra realybė. Jeigu branginsime savo produktus, tai prekybos centrai neims mūsų, o atsiveš iš Lenkijos. Tiktai aišku kenčiame dėl didelio PVM, Lenkijoje jis trys ar penki procentai, o pas mus – 21 proc. Tegu būna ir didelis PVM, bet vienodas su kaimynais, o dabar lenkai visąlaik turi pranašumą“, – apgailestavo LDAA valdybos pirmininkas.

 

„Pastebime tendencijas, kad kriziniu laikotarpiu prekybininkai stengėsi kiek įmanoma didinti kainas, kad galėtų su mažesniais nuostoliais arba ir su tam tikru pelnu išgyventi, o 2010-2011 metai buvo tie metai, kada kainų didėjimas buvo daugiau susijęs su gamtos stichijomis,“ – atkreipė dėmesį Lietuvos agrarinės ekonomikos instituto Produktų rinkotyros skyriaus vedėjas Albertas Gapšys. Anot jo, praeitąmet pasaulinės grūdų kainos išaugo kone dvigubai, nes Rusijoje ir Ukrainoje siautėjo didelės sausros.  Dėl šios priežasties Lietuvoje kilo ir duonos kainos, nors grūdai, anot specialisto, neužima tokios didelės dalies duonos kainoje, kad ji brangtų 10-15 proc.

 

„Šiais metais su grūdais tokios situacijos nėra. Grūdų pasaulyje turėtų būti daugiau nei praeitais metais, jų supirkimo kainos bent jau 10 proc. turėtų būti mažesnės. Duonos kainos sumažėjimui tai vargu, ar atsilieptų, kaina turėtų išsilaikyti daugmaž tokiame pačiame lygyje“, – rudens tendencijas vardijo A. Gapšys.

 

Pieno supirkimo kainos, anot pašnekovo, yra pakankamai aukštos, jų kainos neturėtų augti dar labiau.

 

„Žiemos periodu pienas visada šiek tiek brangsta, bet vartojimo santykis su pasiūla kainas išlaiko panašiame lygyje. Viskas priklausys nuo energijos kainų kitimo, o jis rodo, kad dujos brangs, šildymas bus brangus, perkamumas metų pabaigoje ir kitų metų pradžioje dėl to mažės. Mažėjant perkamumui, kainos tikrai neturėtų kilti“, – teigė A. Gapšys.

 

Kol pastebimas stabilumas pieno ir duonos produktų rinkoje, mėsos gaminiams prognozuojamas nuosaikus brangimas.

 

„Jautienos kainos yra pakankamai aukštos, bet tikrai neturėtų kristi, nes jau antri metai, kai pradėjome eksportuoti gyvus galvijus į Turkiją ir dėl to supirkimo kainos pas mus išaugo. Kiauliena, kuri sudaro 50 proc. visos mėsos, kurią vartojame, dėl kiaulių maro patyrė 10-15 proc. kainų kritimą. Dabar, kai jau girdime žinias iš Europos Sąjungos, kad vėl leista eksportuoti kiaules, reikia tikėtis, kad kiaulienos kaina turėtų apie 10-15 proc. didėti“, – aiškino produktų rinkotyros specialistas. Anot jo, kiaulienos pabrangimo tikėtina sulaukti po kelių mėnesių.

 

„Nebus taip, kad vieną rytą atsikėlus, kiaulienos kainos bus sukilusios, jos kils palaipsniui“, – ramino A. Gapšys.

 

Vis dėlto apibendrindamas pašnekovas tikino, kad didelių pokyčių šį rudenį vartotojai neturėtų patirti – kol daržovių kainos bus nukritusios, mėsos produktai kiek brangs, o kadangi pienas ir duona rodo stabilumo ženklus, maisto produktų krepšelio kaina turėtų svyruoti neženkliai.

 

„Didelių pokyčių neturėtų būti. Per artimiausią pusmetį daržovės turėtų atpigti, kiauliena kiek pabrangti. Korekcijas padarys žiemos periodas, kada už šilumą tikrai teks daug mokėti. Maisto vartojimas tuomet mažės, galima tikėtis, kad dėl to kai kurios kainos tų produktų, apie kuriuos sakiau, kad neturėtų mažėti, gali šiek tiek ir pasikeisti“, – prognozavo Lietuvos agrarinės ekonomikos instituto Produktų rinkotyros skyriaus vedėjas.

 

Apie grikių pigimą nedrąsiai yra kalbėjęs ir Lietuvos grūdų perdirbėjų asociacijos konsultantas Raimondas Guobis.

 

„Kiek – negaliu pasakyti, kainos dienomis kinta. Pavyzdžiui, šią dieną moka vieną kainą, o dar lenkai yra, jie dažnai atvažiuoja, superka ir kainas keičia. Manyčiau, kad kaina bent jau bus ne didesnė nei pernai, bet gal ir mažesnė“, – teigė R. Guobis.

 

Pasak asociacijos atstovo, pernai grikių kainas labiausiai pakėlė juos supirkinėję lenkai.

 

„Lenkai išsiveža iš mūsų žaliavinius grikius ir pakelia kainas, kadangi jie moka brangiau negu mokėdavo Lietuvos supirkėjai. O kada lenkai kėlė, ir mūsiškiai pakėlė supirkimo kainas, nieko nepadarysi – konkurencija, taip ir pabrango produktai“, – aiškino R. Guobis.

 

{balsas2}