11 netradicinių alaus panaudojimo būdų

Ar žinai, kad alus pagal populiarumą yra antrasis pasaulyje – jį lenkia tik arbata. O galbūt Tau teko girdėti tai, kad viduramžių vienuoliai, kurie dirbdavo alaus daryklose, turėjo teisę kasdien išgerti iki šešių litrų savo gaminamo produkto?

Galbūt žinai ir tai, kad seniausiame pasaulyje rašytiniame recepte buvo aprašomas būtent alaus gamybos procesas? Įdomių faktų apie šį nuostabų gėrimą galima rasti tikrai daug. Tačiau mažai kas susimąstė apie tai, kad prie alaus bokalo galima ne tik smagiai praleisti laiką, mėgaujantis jo skoniu… Pasirodo, alų galima naudoti visai kitiems tikslams!

 

1. Alaus „ledai“. Kaip smagu karštą vasaros dieną pasilepinti ledais! Tačiau palikime šį malonumą vaikams. Tikri alaus gerbėjai gali leisti sau kitą malonumą – alaus ledus suaugusiesiems. Pakanka įpilti šiek tiek alaus į kokį nors indelį, įdėti jį į šaldyklą, o kai jis pradės šalti, įdėti į jį dantų krapštukų. Alui galutinai sušalus galima mėgautis puikiais alaus ledais!

 

2. Alus kulinarijoje. Šalyse, turinčiose turtingų alaus tradicijų, šis alaus panaudojimo būdas žinomas seniai. Vienas ryškesnių pavyzdžių – belgų nacionalinis patiekalas „Karbonadas flamandiškai“. Jautiena ir svogūnai yra troškinami stipriame elyje ant mažos ugnies, kol mėsa taps minkšta, svogūnai saldūs, o alus – tirštu padažu. Tačiau visai nebūtina gyventi Belgijoje, kad įvertintum kulinarinius alaus privalumus. Kodėl nepamerkus jame kietos mėsos? Alaus marinate ji greičiau suminkštės.

 

Žuvies tešloje mėgėjai bus maloniai nustebinti neįprastu aromatu, jeigu tešlai vietoj vandens panaudosi alų. Aluje esančios mielės puikiai tinka tešlai kildinti ir suminkština ją.

 

Alų galima pridėti ir ryžiams. Tačiau papildyti ryžius nuostabiu aromatu gali tik alus su ryškiai juntamu skoniu – pavyzdžiui, rudas elis.

 

Be to, gali pabandyti alaus įpilti į duonos, sausainių arba pyragaičių tešlą. Alumi pagardintos salotos taip pat padovanos neįprastas akimirkas Tavo skonio receptoriams.

 

3. Kovos prieš sodo kenkėjus priemonė. Sraigės ir šliužai yra amžini sodininko priešai. Kovai su jais prigalvota labai daug būdų. Tačiau problema gali išsispręsti savaime, jeigu atsisakysi žiaurių metodų ir pasidalinsi su kenkėjais alaus lašeliu. Taip, sraigės labai mėgsta jį. Įpilk šiek tiek alaus į plokščias lėkštutes ir sustatyk jas po visą sodą. Smalsios sraigės ir šliužai būtinai atkeliaus paraugti skanėsto, kuriame daugelis ir nuskęs.

 

4. Trąšos augalams. Neskubėk kratytis pusiau tuščių skardinių, kurių liko po alaus vakarėlio. Aplaistyk jų turiniu kambario augalus – alaus mielės yra puikios maistingos trąšos. Darže augančios daržovės taip pat bus Tau dėkingos, jei palepinsi jas alumi.

 

5. Bičių ir vapsvų masalas. Nutarei paiškylauti gamtoje ir iškepti šašlyką? Alučio taip pat paėmei? Tuomet pasiruošk nekviestiems svečiams – bitėms ir vapsvoms. Tau nepavyks taip paprastai jų atsikratyti, nes jas traukia alaus kvapas. Taigi tiesiog pasidalink su vabzdžiais alumi. Įpilk šiek tiek alaus į plastikinius indelius ir sustatyk juos aplinkui. Netrukus vabzdžiai plaukios aluje, o Tu galėsi ramiai tęsti puotą.

 

6. Baldų valiklis. Tai dar vienas alaus, likusio skardinės dugne, panaudojimo būdas. Sumirkyk juo skudurėlį ir pratrink medinius baldus, kad suteiktum jiems blizgesio ir atkurtum originalią spalvą. Paskui dar kartą išblizgink baldus sausu audiniu. Ar pastebėjai pokyčius?

 

7. Alaus vonia. Kaip žinoma, Kleopatra labai mėgdavo pieno vonias. Įdomu, ką ji pasakytų apie alaus vonią? Galbūt kažkam pasirodys neracionalu ir beprasmiška eikvoti tiek daug mėgstamo gėrimo. Tačiau neskubėk su išvadomis. Nustatyta, kad didžiulis vitaminų ir alaus mielių kiekis atpalaiduoja ir idealiai suminkština odą. Alaus SPA procedūros per pastarąjį dešimtmetį tapo labai populiarios geriausiuose Vokietijos, Austrijos ir Čekijos kurortuose. Tačiau lengvą pasinėrimą galima atlikti ir namų sąlygomis, įpylus į tradicinę vandens vonią kelių alaus skardinių turinį. Tokios vonios gerai nuvalo odą. Pastebėta, kad tamsus alus tinka geriau. Tik nepamiršk paskui nueiti į dušą.

 

8. Pirmoji pagalba nuo kojų skausmo. Jos veda mus per gyvenimą ir dažnai „pasipuošia“ nuospaudomis kurias kas nors gali atsitiktinai užgauti; jos kenčia nuo nepatogių batų, bet niekada nesiskundžia. Kojos stengiasi neapvilti mūsų, taigi kodėl nepagelbėjus joms? Po sunkios darbo dienos įmerk jas į dubenį su alumi dvidešimčiai minučių – ir nuovargio kaip nebūta!

 

9. Veiksminga priemonė aukso papuošalams valyti. Norėdamas atkurti prarastą auksinių papuošalų blizgesį, patrink juos minkštu skudurėliu, sudrėkintu alumi. Paskui vėl patrink sausu audiniu. Tačiau būk atidus ir niekada nenaudok šio būdo juvelyrinių dirbinių su brangakmeniais valymui.

 

10. Šampūnas. Alus seniai yra laikomas puikia, prieinama ir patogia naudoti plaukų plovimo priemone, kuri padaro juos vešlius ir blizgančius. Liaudies medicinoje galima rasti daug receptų grožio ir sveikatos priemonėms alaus pagrindu gaminti. Paprasčiausia yra naudoti alų kartu su tradiciniu šampūnu – iš pradžių išplauk galvą šampūnu, paskui išpilk ant jos vieną butelį alaus, tolygiai paskirstyk visame paviršiuje ir pamasažuok galvos odą; po kelių minučių praskalauk plaukus šaltu vandeniu.

 

11. Plaukų kondicionierius. Alus ne tik gerai plauna galvą – tai dar ir puikus kondicionierius, kuris padaro plaukus glotnius ir lengvai šukuojamus. Tuo tikslu pakanka sumaišyti du valgomuosius šaukštus šampūno ir ¾ stiklinės alaus. Gautą mišinį reikia įtrinti į galvos odą ir plaukus, paskui gerai praskalauti vandeniu.

 

{alfa2}