Kaip teisingai iššifruoti šampano etiketę

Pirmosios ranka užrašytos šampano etiketės pasirodė XVIII amžiuje. Šiandien etiketes galima prilyginti oficialiems pažymėjimams. Jose būna nurodyta visa informacija apie butelio turinį.

Kas konkrečiai turi būti užrašyta ant šampano butelio etiketės, šiandien labai griežtai reglamentuoja Europos Sąjunga.

1. Putojančio vyno pavadinimas arba markė: paprastai tai būna išgalvoti fantastiniai pavadinimai arba šampano tipo apibūdinimas, pavyzdžiui. „Brut sans année“ arba „Millésimé“.

Iš principo ant etiketės nedraudžiama paprasčiausiai užrašyti gėrimą pagaminusios arba išpilsčiusios firmos pavadinimą.

 

2. Gamintojas: dažniausiai tai būna vyndario, markės, ar prekybos firmos pavadinimas.

 

3. Kilmė: vynas turi būti kilęs tik iš Šampanės vynuogynų. Gali būti papildomai nurodyta bendruomenė, jei vynuogės kilusios tik iš jos vynuogynų. Vynuogių augintojų bendruomenė dažniausiai būna nurodyta tada, kai šampanas perkamas tiesiai iš vyndario.

 

4. Metai. Jei nurodyti metai, vynas turi būti pagamintas tik iš tų metų vynuogių. Kitų metų vynų priedai ar priemaišos net mažais kiekiais griežtai draudžiami.

 

5. „Elaboré par“: prancūziškai reiškia „perdirbta“. Šioje vietoje nurodomas gamintojas, kurio įmonėje atitinkamas vynas buvo perdirbtas į šampaną, išvalytas nuo mielių likučių ir išpilstytas.

 

6. Prie savininko arba gamintojo vardo ir adreso visada būna dvi raidės.

 

7. Alkoholinio gėrimo stiprumas: laipsniai ant butelio būtinai turi būti nurodomi nuo 1998 metų rugpjūčio mėnesio. Nuo 1979 metų privaloma nurodyti gėrimo kiekį.

 

{alfa2}