Policija pataria, kaip elgtis gatvėje ir kelyje, kad būtume saugūs

Artėja rugsėjo 1-oji. Vaikai, pailsėję stovyklose, kaime pas senelius ar pasisvečiavę pas giminaičius, grįžta į namus. Susitikę su draugais gatvėje, dalinasi vasaros įspūdžiais, džiugiomis akimirkomis ir, deja, dažnai pamiršta apie saugų elgesį gatvėje, kelyje.

Norime priminti visiems eismo dalyviams – būkite atidūs kelyje!

 

Vairuotojai – artėdami prie pėsčiųjų perėjų (ne tik esančių prie mokyklų), nepamirškite sulėtinti greitį, sustoti prieš kelio ženklą „Pėsčiųjų perėja“, kad praleisti pėsčiuosius.

 

Matydami netoli važiuojamuosius kelio dalies žaidžiančius vaikus, sulėtinkite greitį.

 

Pėstieji – į kitą važiuojamosios dalies pusę galima eiti tik pėsčiųjų perėjomis, o kur jų nėra – sankryžose pagal šaligatvių arba kelkraščių liniją. Kai matomumo zonoje perėjos ar sankryžos nėra, leidžiama eiti per kelią stačiu kampu į abi puses gerai apžvelgiamose vietose, tačiau tik įsitikinus, kad eiti saugu ir nebus trukdoma transporto priemonėms.

 

Įžengti į važiuojamąją dalį pėstiesiems leidžiama tik po to, kai jie įvertina atstumą iki artėjančių transporto priemonių ir jų greitį ir įsitikina, kad tai saugu.

 

Tėveliai – įsėdę į automobilį kartu su vaikais, nepamirškite pasirūpinti atžalų saugumu – užsekite vaikams saugos diržus, nesodinkite vaikų ant kelių, neleiskite vaikams stebėti kelią įsispraudus tarp dviejų priekinių sėdynių, vaikai turi sėdėti specialiai jų ūgiui ir svoriui pritaikytose sėdynėse.

 

Tėveliai, pasirūpinkite, kad vaikai dviračiu važinėtų tik leistinose vietose – kiemuose, stadionuose, kad važiuodami dviračiu dėvėtų šalmą. Primename pasirūpinti, kad tamsiu paros metu ir esant blogoms oro sąlygoms vaikai segėtų atšvaitus arba dėvėtų drabužius su atšvaitais. Tėvai privalo būti pavyzdžiu vaikams ir, būdami su vaiku gatvėse, elgtis nepriekaištingai įvairiose situacijose.

 

Priminkime vaikams saugaus elgesio gatvėje taisykles:

 

Vaikai-Nežaiskite gatvėje ar arti važiuojamosios kelio dalies;

 

Į kitą kelio pusę eikite tik per pėsčiųjų perėją, o kur jos nėra – sankryžose pagal šaligatvių arba kelkraščių liniją. Per gatvę eikite stačiu kampu, o ne įstrižai;

 

Būtinai praleiskite artėjantį automobilį, nes ir prieš perėją jis gali nesustoti, be to, sunku staigiai sustabdyti greitai važiuojantį automobilį;

 

Šaligatviu eikite toliau nuo važiuojamosios kelio dalies krašto;

 

Kitoje gatvės pusėje pamatę draugą, nebėkite per gatvę, suraskite tinkamą vietą gatvei pereiti;

 

Kai kelio pakraštyje stovi automobilis arba auga krūmai, kurie trukdo matyti atvažiuojančias mašinas, nueikite toliau nuo kliūties, apsidairykite ir įsitikinkite, ar nėra artėjančių automobilių;

 

Perspėkite kitus, netinkamai gatvėje besielgiančius vaikus.

 

Artėjant naujiesiems mokslo metams, Telšių apsk. VPK Mažeikių r. PK pareigūnai, siekdami atkreipti dėmesį į tai, kad prasidėjus naujiesiems mokslo metams gatvėse padaugės vaikučių ir, kad jiems būtų saugu kelyje į mokyklą ir iš jos, skatina visus eismo dalyvius, ypač suaugusiuosius, būti drausmingais ir atsakingais už savo elgesį kelyje.

 

Rugsėjo mėnesį bus skiriamos maksimalios policijos patrulių pajėgos pėsčiųjų elgesiui kelyje kontroliuoti, vairuotojų ir keleivių saugos diržų, vaikams skirtų specialių sėdynių naudojimo kontrolei užtikrinti, bus organizuojamas budėjimas prie formaliojo švietimo įstaigų.

 

Būkite atsargesni pėsčiųjų perėjose, apdairesni prieš žengdami į važiuojamąją kelio dalį. Mes visi esame atsakingi vienas už kitą, taip pat ir už vaikus keliuose.

 

Mažeikių rajono policijos komisariato informacija

 

{parasas}