Galiūnų čempionate mažeikiškis užėmė antrą vietą

Zarasuose vykusiame penktajame, finaliniame šalies čempionato etape varžėsi šeši sportininkai. Prizininkų trejetas išsidėstė taip pat kaip ir pernai. Stipriausiu Lietuvos galiūnu tapo Žydrūnas Savickas, antrą vietą iškovojo Vytautas Lalas, ant trečiojo garbės pakylos laiptelio lipo Vidas Blekaitis.

Po alkūnės operacijos pasveikęs Ž. Savickas prie čempionato dalyvių prisijungė tik finale. Pagal taisykles praėjusiais metais pirmas tris vietas užėmę galiūnai turėjo teisę pradėti varžytis bet kuriame etape.

Tuo pasinaudojo ir V. Lalas. Žiūrovai jį išvydo trečiajame etape. Tuo tarpu V. Blekaitis varžėsi nuo pat pradžių.

 

Finale netrūko ne tik aršios kovos, bet ir įspūdingų rezultatų. Dukart buvo pagerintas akmenų sukėlimo rungties rekordas, priklausęs Ž. Savickui (25,65 s). Pirmasis pagerinęs rekordą buvo V. Lalas, sukėlęs penkis akmenis per 23,59 sek. Vėliau rekordą susigrąžino Ž. Savickas, užduotį įveikęs per 20,4 sek.

 

„Kiekvienas čempionatas yra vis atkaklesnis, galiūnai stiprėja. Šiemet atsirado nemažai naujų sportininkų, senieji taip pat pagerino rezultatus. Labai džiaugiuosi, kad Lietuvos galiūnų lygis auga ir, kad vis atsiranda naujų sportininkų, kurie pakeis veteranus. Smagu, kad šiemet sustiprėjo Marius Lalas, kuris visuose etapuose buvo tarp prizininkų, bet finale šiek tiek pritrūko jėgų. Jaunimas, nepretendavęs į aukščiausias vietas taip pat rodė užsispyrimą ir tobulėjo, todėl, manau, kad kitais metais čempionatas bus dar įdomesnis.“

 

Ž. Savickas triumfavo keturiose rungtyse iš šešių. Estafetės rungtyje galiūnas nusileido M. Lalui, o naščių kėlimo rungtyje turėjo pripažinti V. Blekaičio pranašumą.

 

„Šį sezoną turėjau labai daug varžybų ir jų laukia daug netolimoje ateityje. Praėjusią savaitę dalyvavau Suomijoje vykusiose atrankos į pasaulio čempionatą varžybose ir iškovojau teisę dalyvauti čempionate. Dabar visos mintys bus sutelktos ten. Jaučiuosi labai pavargęs, bet čia finalas, čia reikia sukandus dantis eiti į priekį“, – kalbėjo V. Blekaitis.

 

Įpusėjus rugsėjui Ž. Savickas, V. Lalas ir V. Blekaitis dalyvaus JAV vyksiančiame pasaulio galiūnų komandų čempionate. Trys stipriausi Lietuvos galiūnai tikino finale savęs netausoję, bet pripažino, kad mintimis jau rengiasi artėjančioms pirmenybėms.

 

„Žinoma, finale visada yra jaudulys. Bet čia tik Lietuvos čempionato finalas. Artėja pasaulio čempionatas, reikia kuo geresnę formą iki jo pasiekti, daug geresnę nei čia“, – sakė V. Lalas.

 

Pirmuose keturiuose etapuose ant prizininkų pakylos kopęs M. Lalas šį kartą liko penktas. Nepaisant to, sportininkas neliūdėjo ir džiaugėsi dėl brolio iškovotos antrosios vietos.

 

„Užduotys buvo labai sunkios, todėl buvo smagu jas įveikti. Įtampa jaučiasi per kiekvienas varžybas, o čia finalas, susirinko visi stipriausi sportininkai“, – sakė M. Lalas.

 

Atlikęs paskutinę akmenų sukėlimo rungtį vieną žiūrovą pradžiugino Saulius Brusokas. Ketvirtą vietą užėmęs galiūnas nubėgęs prie žiūrovų atidavė savo marškinėlius.

 

„Mėgstu kartais pažaisti su žiūrovais, kai nuotaika gera, galiu su jais tiesiog pabendrauti. Jie nusipelno dėmesio, nes tris valandas mūsų varžybas pražiūrėjo. Kadangi esu iš Suvalkijos tai man nieko negaila“, – juokėsi galiūnas.

 

Dėl pėdos traumos S. Brusokas praleido trečiąjį čempionato etapą. Galiūnas įsitikinęs, kad jei ne sezono viduryje užklupęs negalavimas, rezultatai galėjo būti dar geresni: „Nesigiriant galiu pasakyti, kad galėjo būti ir geriau. Geriau patirti traumą sezono pradžioje, o ne jam įsibėgėjus, tai išmuša iš ritmo. Trauma man viską sumaišė, labai gerai pradėjau sezoną. Bet ką padarysi.. Esu patenkintas savo pasirodymu.“

 

Prasčiausiai finale sekėsi Nerijui Liobikui. Sportininkas ketvirtajame etape patyrė peties traumą. Nepaisant sužeidimo N. Liobikas pateko į finalą, tačiau čia atletui neužteko jėgų konkuruoti su lyderiais. Galiūnas praleido tris rungtis ir surinko vos tris taškus. „Vis dar skauda“, – apgailestavo N. Liobikas.

 

Rezultatai:

 

1. Žydrūnas Savickas 34 taškai;

2. Vytautas Lalas 28 taškai;

3. Vidas Blekaitis 25,5 taškai;

4. Saulius Brusokas 17 taškai;

5. Marius Lalas 15,5 taškai;

6. Nerijus Liobikas 3 taškai.

 

{balsas2}