Mažeikių gamykloje nėra vietos užsidirbti lietuviams

Nesuskaičiuojamus milijonus, o gal ir jau visą milijardą litų Andriaus Kubiliaus Vyriausybė išleido galingoms pasaulio kompanijoms į Lietuvą pritraukti, pasiteisinant, jog užsieniečiai čia pristeigs darbo vietų, o dovanoti milijonai atgal parskries didžiulėmis mokesčių įmokomis.

Tačiau kiek galingieji Lietuvoje įdarbina lietuvių, pasirodė, jog į pelningiausius energetikos objektus vietiniai specialistai nė neįsileidžiami. Pavyzdžiui, Mažeikių naftos perdirbimo gamyklą mėtant vis į kitų svetimšalių savininkų rankas, geriausi darbai ir atlyginimai joje atitekdavo užsieniečiams. Iš pradžių Mažeikiuose geriausiai uždirbdavo amerikiečiai, dabar – lenkai.

 

Lietuvos išsižadėta Mažeikių gamykla nėra vienintelė, kurioje nebėra vietos užsidirbti lietuviams. Už JAV milžino IBM iškabą Lietuvoje penkeriems metams premjero Andriaus Kubiliaus Vyriausybė paklojo 210 mln. litų. Už skandalingojo britų banko „Barclay’s“ informacinių technologijų centro atsiradimą – 5 mln., už amerikiečių pinigų pervedimo kontoros „Western Union“ padalinio įsikūrimą – 6,5 mln. litų.

 

Ūkio ministerija milijonais jau žada dosniai paremti ir Norvegijos bendroves „Mirror Accounting AS“ bei „Storebrand Group“, kurių viena teikia buhalterinės apskaitos, kita – gyvybės ir sveikatos draudimo, bankininkystės ir turto valdymo paslaugas. Kiekvienas toks investuotojas, nupirktas už Lietuvos mokesčių mokėtojų pinigus, žada sukurti šimtus darbo vietų.

 

Tačiau vietos verslininkai piktinasi šiais atėjūnais, nes darbuotojų jie ieško ne darbo biržoje, o pasiūlę šiek tiek didesnius atlyginimus tiesiog išvilioja iš lietuviškų kompanijų, kurios į specialistų rengimą buvo investavusios didelius pinigus.

 

Pavyzdžiui, Elektrėnuose, kur Lietuvos elektrinėje statomas naujas kombinuoto ciklo dujų turbininis blokas, dirba Ispanijos energetikos milžinas „Iberdrola“, inžinerines paslaugas jam teikia Švedijos kapitalo konsultacijų bendrovė „Sweco“, o objekte pluša ispanų statybininkai, vadovaujami vadybininko iš Latvijos.

 

Praėjusią savaitę Energetikos ministerijos pagaliau rastas vadinamasis strateginis investuotojas Visagino atominei elektrinei statyti – amerikiečių ir japonų energetikos koncernas „Hitachi-GE“ – taip pat pranešė, kad statybų darbams Lietuvoje daugiausia samdys Lenkijos darbininkus. Maža to, į mūsų kraštą jie atvyks dar ir su savo statybinėmis medžiagomis. Tuo tarpu Lietuvos darbo biržos duomenimis, šių metų rugpjūčio 4-ąją darbo neturėjo 226 tūkst. šalies piliečių, bendras nedarbo lygis jau siekė 10,93 proc.

 

{alfa2}