150 litų mokesčio įmonių automobiliams nebus

www.alfa.lt

Seimas ketvirtadienį po ilgų diskusijų apsisprendė nepritarti valdančiųjų siūlymui įvesti 150 litų mokestį įmonių turimiems automobiliams.

Prieš įstatymo variantą, kurį parlamentas priėmė prieš Kalėdas, pasisakė 91 Seimo narys, 35 susilaikė ir tik 1 balsavo už.

Už tai, kad mokestis įsigaliotų nuo balandžio, kaip siūlė prezidentas Valdas Adamkus, balsavo 54 Seimo nariai, prieš – 59, o susilaikė 14 parlamentarų. Už mokesčio įvedimą balsavo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariai, tuo metu valdančiajai koalicijai priklausančios Tautos prisikėlimo partijos nariai balsavo prieš arba susilaikė.

Naują mokestį norėjo įvesti centro dešiniųjų vyriausybė, siekiant surinkti 300 milijonų litų, kurie, pasak jos, padėtų užkamšyti šių metų biudžeto skyles. Tačiau šalies vadovas prieš pat Naujuosius metus vetavo 150 litų per mėnesį siekiančio mokesčio už įmonių ir įstaigų turimus tarnybinius automobilius ir pasiūlė šį mokestį įvesti nuo balandžio 1 d.

Savo laiške parlamentarams prezidentas skeptiškai įvertino vyriausybės pasiūlymą nuo 2009-ųjų vidurio įvesti mokestį visiems Lietuvoje registruotiems automobiliams. Dėl jo įvedimo iki pavasario turėtų apsispręsti valdančioji dauguma. Premjeras Andrius Kubilius yra minėjęs, kad toks mokestis visiems automobiliams galėtų siekti 15–20 litų per mėnesį arba apie 200 litų per metus.

Seimo narys socialdemokratas Juozas Olekas posėdžio metu kvietė įsiklausyti į rinkėjų balsus, prieštaraujančius tokio mokesčio įvedimui. Jis taip pat dėkojo prezidentui, kad šis neleido įvesti mokesčio už automobilius juridiniams asmenims nuo Naujųjų metų bei kvietė apskritai nepalaikyti šio valdančiųjų siūlymo.

Kiti opozicinės socialdemokratų frakcijos nariai taip pat prieštaravo mokesčio įvedimui.

Julius Sabatauskas teigė, kad „šis mokestis nekorektiškas ir nesąžiningas“. „Jei šis įstatymas bus priimtas, neatmetame galimybės kreiptis į teisines institucijas bei rengti akcijas“, – sakė jis.

Prieš mokesčio automobiliams įvedimą pasisakė ir valdančiosios koalicijos narys Artūras Zuokas.

„Šis mokestis sunkiai suprantamas, – teigė jis parlamentarams svarstymo metu. – Automobilis yra darbo priemonė, todėl apmokestinti jį būtų tas pats, kas apmokestinti plaktuką.“

Parlamentaras Kęstutis Daukšys tikino, kad „įstatymas sukurtas be galvos“ ir siūlė jį „išmesti į šiukšlių dėžę“.

„Valstybė aiškiai pasako: „Mes norime jus apiplėšti, todėl imsime po 150 Lt už automobilius“, – kalbėjo jis.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Kęstutis Masiulis planus įvesti mokestį visiems automobiliams pavadino neteisingais. Jis pasiūlė užuot apmokestinus visus automobilius dar vienu procentiniu punktu padidinti pridėtinės vertės mokestį (PVM). Šis nuo Naujųjų metų jau yra padidintas nuo 18 iki 19 proc.