Avarinės tarnybos primena: klozetai – ne šiukšliadėžės

Butuose įrengti klozetai virsta šiukšlių dėžėmis. Į kanalizaciją pilama ir metama viskas – nuo agurkų iki rankšluosčių. Įvairiais daiktais ar medžiagomis užsikimšusius vamzdžius tenka ne tik valyti, bet ir keisti, o tai paplonina gyventojų pinigines.

Patvinę rūsiai, plūstantys pirmųjų aukštų tualetai ir nesibaigiančios sąskaitos už santechnikų darbą piktina ne vieno daugiabučio gyventojus. Tačiau šie besikartojantys nemalonumai drausmina trumpam ir ne kiekvieną.

 

Bendrijų pirmininkai, siekdami, kad gyventojai nemestų į unitazus įvairiausių daiktų, nepiltų maisto produktų, gąsdina pačiomis įvairiausiomis sankcijomis. Laiptinėse pasirodė pranešimai apie tai, kad ties butų įvadais į kanalizacijos vamzdžius bus įstatyti tinkleliai ir taip esą pavyks nustatyti, kuris butas kaltas dėl užsikimšusios kanalizacijos.

 

Tačiau vienos avarinės tarnybos direktorius Rolandas Gurauskas patikino, kad tokios priemonės yra tiesiog neįmanomos.

 

„Jei ant stovo uždėsi tinklelį, net tualetinis popierius užstrigs”, – teigė vadovas ir pripažino pats nežinantis, kaip kovoti su nuolatos vamzdynus užkemšančiais gyventojais.

 

Pasak R.Gurausko, vamzdžiuose įstringa patys įvairiausi į klozetus sumesti ar supilti daiktai.

 

Ypač dažnai aptinkami tualetiniai muiliukai. Vamzdžiuose randami ir vaikų sumesti žaislai. Pasitaiko ir rankšluosčių ar kojinių. Dažniausiai juos kartu su vandeniu žmonės išpila per neatidumą.

 

Ypač dažnai nuotekų vamzdžiai užkemšami įvairiais maisto produktais. Anot R.Gurausko, jų rūšis priklauso ir nuo sezono. Prasidėjus kopūstų raugimo metui, į unitazą nuolat pilamos šios daržovės.

 

Į klozetą patenka ir agurkai. Žvejai mėgsta sumesti valomos žuvies atliekas. Vamzdžiuose randami jų kaulai, žvynai.

 

Kai kurios šeimininkės bulves skuta tiesiai į klozetą, o ne į šiukšlių dėžę.

 

Dažnai vamzdynuose aptinkama ir sauskelnių. Kartais į unitazą nukeliauja ir popieriniai rankšluosčiai, kurie vandenyje neirsta.

 

„Nusivalo rankas ir sumeta gumulą. Ištraukiame didžiausius popieriaus kamščius. Gal žmonės nežino, kad popieriniai rankšluosčiai netirpsta, – svarstė R.Gurauskas. Į unitazą keliauja patys įvairiausi maisto produktai. Kas nesuvalgoma, tas ir pilama. Žmonės nepagalvoja, kad viskas, ką jie pila į klozetą, keliauja į apačią ir užstringa alkūnėje. Užsikemša vamzdžiai. Be to, dėl tokio žmonių elgesio ypač linksmai gyvena rūsių gyventojai – žiurkės.“

 

Daug žalos, anot R.Gurausko, pridaro ir statybininkai, kurie atlieka remontus butuose. Jie išplauna kibirus, kuriuose yra kreida ar plytelių klijai, ir supila į klozetą.

 

„Vamzdžiuose šios medžiagos sukietėja ir susidaro kamštis. Jų net neįmanoma išvalyti. Dalį vamzdžių tenka keisti naujais“, – pabrėžė R.Gurauskas.

 

Tačiau, anot tarnybos vadovo, pati didžiausia problema yra riebalai.

 

{diena2}