Testas: kokia jūs pora?

Vidutinio amžiaus pora ateina į parduotuvę. Vyrui reikia kostiumo. Jis velkasi švarką ir liemenę ir klausiamai žiūri į žmoną. Ši sako: „Na jau ne, su šia liemene atrodai storas.“ Vyras matuojasi kitą kostiumą, žiūri į žmoną. Ji protestuoja: „O siaube, tik ne šita spalva!“ Galiausiai vyras matuojasi trečią kostiumą ir vėl klausia žmonos nuomonės. Ši gūžteli pečiais: „Spręsk pats, juk tai tavo kostiumas!“ Ar ši situacija primena jūsų santykius? O gal ji jums būtų visiškai nepakenčiama?

 

Psichologai Avi Shmueli ir Susan Quilliam aprašė tam tikrus porų tipus. Atsakykite į klausimus ir nustatykite, koks jūsų santykių modelis.

 

Apie savo partnerį (-ę) dažniausiai sakote:

 

A. „Jis (ji) geriausias (-ia) mano draugas(-ė).“

B. „Jis (ji) labai manimi rūpinasi.“

C. „Jis (ji) yra nepakartojamas(-a).“

D. „Šiandien jam (jai) neskambinsiu, tegul pasikankina.“

E. „Ach, ir vėl! Dabar tai jam (jai) bus!“

F. „Jis (ji) gerbia mane kaip asmenybę.“

 

Jūs manote, kad santykiuose svarbiausia:

 

A. Panašūs interesai.

B. Rūpinimasis vienas kitu.

C. Kad savo antrąja puse galėtum didžiuotis.

D. Kad niekada nenusibostų vienas kito siekti.

E. Nebijoti konfliktuoti, nes tik taip atrandama tiesa.

F. Abipusė pagarba.

 

Jūsų gamintas patiekalas siaubingai nepavyko. Tikėtina, kad jūsų partneris (-ė):

 

A. Suvalgys viską ir pagirs, kad skanu.

B. Pagamins ką nors pats (pati).

C. Stengsis jus nuraminti girdamas (-a) kitas jūsų savybes.

D. Pasakys, kad tobulų žmonių nėra, ir pasiūlys pramogų vakarui paįvairinti.

E. Išnaudos šį faktą jums paerzinti kito konflikto metu.

F. Jums pasiūlys išeiti papietauti arba užsisakyti picą.

 

Kaip dažniausiai kreipiatės į savo antrąją pusę:

 

A. Švelnia pravarde, kurią žinote tik jūs ir jis (ji).

B. „Tėveli (mamyte)“.

C. „Meile mano.“

D. „Zuiki“ ar kitu mažybiniu vardu.

E. Pravarde, kurios, žinote, jis (ji) negali pakęsti.

F. Vardu.

 

Daugiausia bendraujate:

 

A. Vienas su kitu.

B. Su kitomis poromis, kurios turi panašaus amžiaus vaikų ir interesų.

C. Su vieno iš jūsų draugais.

D. Kiekvienas su savo draugais. Leidžiate sau pabūti atskirai.

E. Su šeimos nariais.

F. Su įdomiais žmonėmis, nesvarbu, poromis ar viengungiais.

 

Manote, kad mylėjimasis yra:

 

A. Ne tiek svarbus, kiek draugystė ir šilti kasdieniai santykiai.

B. Vedybinė pareiga.

C. Dovana, kurią vienas kitam įteikia mylintys žmonės.

D. Prizas, kurį gauni gan ilgai šokęs flirto šokį.

E. Puiki priemonė šeimyniniams barniams spręsti.

F. Natūrali ir būtina santykių dalis.

 

Po ilgos darbo dienos namuose tikitės:

 

A. Rasti gerą draugą, kuris išklausys jūsų dienos rūpesčius.

B. Skanios vakarienės ir šilto apkabinimo.

C. Įvertinimo, kad esate toks (-ia) nuostabus (-i).

D. Aistros ir pramogų.

E. Kad niekas jūsų neerzins ir prie jūsų nesikabinės.

F. Sąlygų ramiai atsipalaiduoti.

 

Einate į kiną. Tikėtina, kad:

 

A. Eisite žiūrėti filmo, kurio abu seniai laukėte pasirodant ekranuose.

B. Žiūrėsite kažką tinkamo visai šeimai.

C. Vienam iš jūsų tiks bet kas, ką išrinks kitas.

D. Vienas iš jūsų eis tikėdamasis įdomesnio pratęsimo.

E. Būsite susipykę, nes nepavyko rasti kompromiso renkantis filmą.

F. Tai viena iš suplanuotų jūsų pramogų.

 

Suskaičiuokite, kurią raidę rinkotės dažniausiai, ir skaitykite apie savo poros tipą.

 

Geriausi draugai (daugiausia A atsakymų). Jūs esate nepaprastai panašūs: mėgstate tokius pačius filmus ir knygas, tą patį veikiate laisvalaikiu, panašiai rengiatės ir net turite panašių draugų. Žvelgdamas (-a) į savo antrąją pusę atpažįstate save ir tai jums suteikia saugumo. Psichologai teigia, kad toks santykių tipas būdingas naujai susikūrusioms poroms arba tada, kai žmonės yra patyrę nusivylimų ir visų pirma ieško saugumo.

 

Kadangi jums patinka vienas kito kompanija, rizikuojate tik tuo ir apsiriboti. Be to, kitiems žmonėms gana sudėtinga prasiskverbti į jūsų tandemą. Seksualiniame gyvenime jums gali trūkti aistros, kuri įsižiebia, kai traukia skirtumai, o ne panašumai. Kita vertus, jums seksas nereikalingas savivertei pakelti, jūs vienas kitą palaikote ir taip.

 

Tėvas ir vaikas (daugiausia B atsakymų). Tokie santykiai neretai išsivysto, kai pora susilaukia vaikų. Kartais taip atsitinka ir vienam iš poros susirgus ar netekus darbo. Vienas iš sutuoktinių suvokiamas kaip silpnesnis, tas, kuriuo reikia rūpintis. Tokius santykius nesunku atpažinti: žmona skundžiasi savo draugei, kad jos vyras nė nežino, kur padėtos jo kojinės, ir jei ji nesukraus jam lagamino, tai jis išvažiuos be pusės drabužių. O globojantis vyras manys, kad jo žmona nesupranta politikos ar ekonomikos, nemoka tvarkytis su pinigais ir be jo prapultų.

 

„Tėviškajai“ poros pusei pasitenkinimo suteikia jausmas, kad jis (ji) yra reikalingas (-a) kitam žmogui. „Vaikiškoji“ pusė gali stokoti pasitikėjimo savimi arba, atvirkščiai, jis (ji) gali norėti namuose pailsėti nuo gyvenimo, kuriame nuolat turi priimti sprendimus. Vis dėlto ilgainiui „vaikas“ tampa užgožtas „tėvo“ ir santykiai netenka pusiausvyros.

 

Žvaigždė ir garbintojas (daugiausia C atsakymų). Šiuo atveju vienas iš partnerių yra labai gražus, iškalbus ar jam labai sekasi, o kitas jį ar ją dėl to garbina. Visai gali būti, kad realybėje abu žmonės yra vienodai daug pasiekę, tačiau vienas tiesiog prisiima garbintojo vaidmenį, nes kitaip šie santykiai neišliktų. Ilgainiui „žvaigždė“ gali prisipažinti, kad yra nieko verta be savo garbintojo (-os). Beje, tokio pobūdžio bendravimas dažniausiai nutrūksta, nes vienam iš poros nelieka vietos augti, o žvaigždei patinka daugelio garbintojų dėmesys.

 

Medžiotojas ir gazelė (daugiausia D atsakymų). Esant tokiems santykiams viena poros pusė nuolat kovoja dėl kitos pusės dėmesio. Vienas iš partnerių apsimeta, kad kitas jam (jai) nerūpi, o šis mėgaujasi medžioklės dvasia ir siekia užkariauti savo mylimojo (-osios) širdį. Kai vienam atsibosta nuolat medžioti, o kitam – bėgti, pora instinktyviai susikeičia vaidmenimis. Šių santykių pagrindas – baimė vienam kuriam iš poros pasirodyti per daug priklausomam nuo kito. Jei nė vienas iš sutuoktinių nėra pasirengęs nutraukti šio žaidimo, baimė tik sustiprės ir užkirs kelią išsivystyti sveikai priklausomybei.

 

Katė ir šuo (daugiausia E atsakymų). Ši pora nuolat vaidijasi – ir namuose, ir svečiuose. Iš šalies gali atrodyti, kad jie nesutaria nė vienu klausimu, tačiau jei jiems pasiūlytum skirtis, baisiausiai nustebtų. Tokius santykius palaikančius žmones vieną prie kito traukia galimybė pasipešti ir susitaikyti (neretai lovoje), o aistrą jie kursto ugningais ginčais. Tačiau jei vienas iš poros sugriauna kito pasitikėjimą, ginčai grindžiami nebe aistra, o nesaugumu ir santykiai tampa pavojingi.

 

Suaugę žmonės (daugiausia F atsakymų). Tai – sąjun
ga žmonių, kuriems neįdomūs konfliktai, kurie pripažįsta vienas kito skirtumus ir nesiekia idealo. Partneriai labai atlaidūs vienas kitam, stengiasi neperžengti ribų ir gerbia kito nuomonę. Kita vertus, esant tokiai partnerystei labai maža tikimybė pamatyti savo tamsiąsias puses, nugalėti savo silpnybes ir paaugti. Patogiai ir kupinai pagarbos suaugusių žmonių sąjungai trūksta aistros.

 

{balsas2}