Ar žinote kaip elgtis svečiuose?

Visi mes iš pirmo žvilgsnio nusimanome apie stalo etiketą. Tačiau ne kiekvienas, net ir pats kruopščiausias maisto vartojimo žinovas, atlaikys aukštuomenės pobūvio išbandymą.

Ko nereikia daryti, kad neatrodytumėt kvailai prabangioje aplinkoje: damų, puoštų deimantais bei vyrų blizgančiais batais tarpe? Paminėsime keletą pagrindinių ir tikrai paprastų etiketo taisyklių.

 

Pirmos prie stalo sėdasi moterys, o vyrai tuo metu padeda joms užimti jų vietas. Prie stalo sėdėkite tiesiai, „nekabėkite“ virš lėkštės ir neišsidribkite kėdėje. Neprisislinkite prie pat stalo, sėdėkite delno pločio atstumu nuo stalo krašto.

 

Neatsikąskite didelių maisto kąsnių ir nestumkite maisto į burną, jeigu jis ten netelpa.

 

Valgykite be jokių garsų: nečepsėkite, nebarškėkite įrankiais ir nepūskite į karštą maistą.

 

Prieš pradėdami kalbėti nurykite maistą. Nelaižykite pirštų, kad ir koks skanus būtų patiekalas.

 

Nevalgykite nuo peilio.

 

Nesiekite patikusio patiekalo per visą stalą, geriau paprašykite kaimyno paduoti patiekalą jums.

 

Nesikrapštykite pateiktame patiekale ir nespoksokit į jį. Be abejo, didžiausia nepagarba būtų reikšti nepasitenkinimą maisto paruošimo kokybe.

 

Neimkite iš bendros lėkštės paskutinio gabaliuko. Net jeigu patiekalas ypatingai skanus, reikia pakentėti.

 

Neverta pakreipti sriubai skirtos lėkštės siekiant gauti paskutinius pirmojo patiekalo lašus; nereikėtų duona rinkti maisto likučių nuo lėkštės.

 

Nepalikite šaukštelio puodelyje, kuomet geriate kavą arba arbatą.

 

Nesėskite prie stalo šonu arba užsimetę koją ant kojos.

 

Rankas patiekalų patiekimo/keitimo metu reikėtų laikyti ant kelių arba ant kėdžių porankių.

 

Stalo etiketo dėka mūsų rankos turi skirtingų įgaliojimų: dešine ranka derėtų imti stiklines, taureles, taures, bokalus, šaukštus, peilį, o kaire – šakutę. Jeigu įrankis iškrito iš rankos, paprašykite atnešti naują ir nebandykite nuodugniai aiškinti įvykių esmės…

 

Jeigu sėdėdami prie stalo jūs netyčia išsitepėt, geriau nepastebimai išeikite į vonios kambarį prieš tai atsiprašę arčiausiai sėdinčių kaimynų.

 

Medžiaginė servetėlė skirta padėti ant kelių maisto valgymo metu. Negalima kišti jos už apykaklės arba rišti aplink kaklą.

 

Nesišluostykite burnos arba įrankių popierine servetėle. Reikia tiesiog liesti servetėle lūpas prieš geriant kokį nors gėrimą. Po valgio popierinę servetėlę reikia suvynioti ir padėti į lėkštę, o medžiaginę servetėlę reikia dėti šalia lėkštės.

 

Jeigu šeimininkė padėjo savo servetėlę šone, reiškia, kad valgymas baigtas ir iš svečių pusės valgyti būtų nepadoru.

 

Nešluostykite įrankių servetėle – jie jau prieš tai buvo kruopščiai išplauti. Savo perdėtu pedantiškumu Jūs galite įžeisti namų šeimininkus.

 

Pasinaudoję servetėle nebandykite gražinti jai buvusios formos, o tiesiog atsargiai padėkite ją dešinėje lėkštės pusėje.

 

Tai pagrindai, padėsiantys Jums „išgyventi“ netikėtai patekus į aukštuomenės vakarienę ar pobūvį!

 

{alfa2}