Ventos upėje ir Platelių ežere – nešvarus vanduo

Praėjusią savaitę – birželio 21-23 dienomis – atliktų tyrimų duomenimis, higienos normų neatitiko Ventos upė ties Akmenės rajonu ir Platelių ežeras ties „Linelio“ stovyklaviete Plungės rajone.

Kitose Platelių ežero maudyklose vanduo maudymuisi pakankamai švarus, skelbia Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras.

Prieš dvi savaites – birželio 15-ąją – daryti tyrimai parodė, jog higienos normos viršytos ir Minijos upėje ties Priekule bei Orijos ežere Kalvarijos savivaldybėje.

 

Tuo metu kelios anksčiau buvusios užterštos vietos, birželio 17-osios ir 21-osios duomenimis, normas jau atitiko.

 

Tai Jonavos rajono Žeimių ir Užusalių tvenkiniai, Panemunės senasis paplūdimys ties pėsčiųjų tiltu Kaune, Nevėžio upės tvenkinys Panevėžyje, prie gamyklos „Ekranas“, ir Panevėžio rajono Juodžio ežeras.

 

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras duomenų kol kas nepateikia apie Vilniaus, Kretingos ir Mažeikių rajonų maudyklų būklę, o apie Alytaus apskrities maudyklas nurodomos gegužę darytų tyrimų išvados.

 

Gyventojai raginami nesimaudyti higienos normų neatitinkančiuose vandens telkiniuose, mat gresia įvairios ligos.

 

Centras įspėja, kad išsimaudžius vandenyje, užterštame mikroorganizmais, tokiais kaip žarniniai enterokokai ar žarninės lazdelės, galima susirgti odos infekcijomis, o nurijus tokio vandens rizikuojama susirgti virškinamojo trakto infekcinėmis ligomis. Kitos galimos infekcijų vietos – akys, ausys, nosies ertmė, viršutiniai kvėpavimo takai.

 

{diena2}