Mažeikių „Vigesta“ Šiauliuose prekiavo sugedusia mėsa

Vakar parduotuvės „Vigesta“ pardavėjai prekiavo sugedusia mėsa, kurios šleikštus dvokas buvo pasklidęs visoje patalpoje.

„Agurkų“ skandalui dar drebinant prekybininkus, atsakomybės vadeles atleido prekiautojai mėsa. Vakar Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Šiaulių skyriaus specialistai dar kruopščiai tikrino prekyvietes, pardavinėjančias agurkus, ir jų mėginius siuntė į laboratoriją.

 

O tuo metu Šiauliuose veiklą vykdanti Mažeikiuose įregistruota įmonė „Vigesta“ prekiavo sugedusia mėsa. Tad karštą vasaros dieną reikia baimintis ne tik mirtį nešančių agurkų, bet ir apsinuodijimu gresiančių greitai gendančių produktų, kuriais prekybininkai prekiauja be jokios atsakomybės.

 

Anot Maisto skyriaus vedėjos Audronės Mikalauskienės, dėl lauke esančio karščio – greitai gendantys maisto produktai – žalia mėsa, pienas ir jo gaminiai, plikyti pyragaičiai genda taip greitai, kad tik budrūs pirkėjai neparsineš namo sugedusių gaminių.

 

Taip vakar galėjo nutikti ir Vilniaus g. 200A įsikūrusios UAB „Vigesta“ maisto produktų parduotuvės pirkėjams, nes joje buvo prekiaujama… suglitusia ir nemalonų kvapą skleidžiančia žalia mėsa.

 

Apie tai sužinoję Maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai nuskubėjo į parduotuvę ir žado neteko. Pasak A. Mikalauskienės, parduotuvėje tvyrojo sugedusios mėsos dvokas, tačiau pardavėjai lyg niekur nieko dirbo.

 

Dvoko šaltinis labai greitai buvo išaiškintas – sugedusi žalia mėsa buvo išrikiuota šaldymo vitrinoje, kurioje termometras rodė pliusinę 15 laipsnių temperatūrą. Deja, žalią mėsa galima laikyti šaldymo vitrinoje, kurioje temperatūra gali būti tik nuo +2 iki +4 laipsnių šilumos.

 

Sugedusiame šaldiklyje laikoma mėsa, anot A. Mikalauskienės, dvokė, buvo gliti. Nemažas jos kiekis buvo pasibaigusio galiojimo.

 

Maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai iš prekybos paėmė 54 kilogramus šviežios mėsos, kuri jau netinkama vartoti, nors buvo sudėliota prekystalyje.

 

Kitoje vitrinoje, kurioje sudėlioti mėsos gaminiai, šaldytuvas rodė +6 laipsnių temperatūrą – tinkamas režimas mėsos gaminiams laikyti. Tad nuspręsta dalinai stabdyti veiklą šioje parduotuvėje –  uždrausta prekiauti žalia mėsa, bet prekyba mėsos gaminiais nenutraukta.

 

Tai, ar veikia šaldytuvas, pardavėjas turi pasitikrinti kiekvieną rytą. Parduotuvėje turi būti kontrolinis termometras, kuriuo ir tikrinama šaldymo vitrinų temperatūra net ir tuo atveju, kai prie vitrinos pritvirtintas termometras.

 

„Akivaizdu, jog šioje įmonėje nevykdoma šaldymo vitrinų kontrolė“, – teigia A. Mikalauskienė, pati nesuprantanti, kaip gali būti, kad pardavėjai neužuodė baisaus sugedusios mėsos dvoko, tvyrojusio šioje parduotuvėje. Juk tam nereikia nei specialios įrangos, nei matavimų. Tam yra elementarus uoslės organas – nosis.

 

Deja, ir jis akivaizdu, „nesuveikė“.  UAB „Vigesta“ direktorius Darius Matiukas nustebo tik dėl to, kad iš žurnalistų pirmą kartą išgirdo apie Šiauliuose esančioje parduotuvė patirtus nuostolius.

 

„Mes tokius dalykus sprendžiame su parduotuvės direktoriumi ir kitos pagalbos nereikia“, – patikino direktorius. Deja, padėti čia jau niekas nebegali, kai parduotuvės direktorius nevaldo situacijos ir nežino, kad parduotuvėje sugedusios šaldymo vitrinos ir genda didžiuliai kiekiai mėsos.

 

Kai aplaidžiai dirba samdomi direktoriai ir pardavėjai, atidūs turi būti pirkėjai. Maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai ragina būti budriems, patiems stebėti šaldymo vitrinų temperatūrą, pirkti tik šaldikliuose laikomus greitai gendančius maisto produktus.

 

Deja, akivaizdu, jog ir tai – ne taisyklė. Gali ir šaldikliuose gulėti pašvinkusi mėsa. Todėl pirkėjų uoslės receptoriai turi būti jautrūs kvapams ir atpažinti sugedusios mėsos, sugižusio pieno ar surūgusios varškės kvapą. Jį skleidžiantis produktas – netinkamas vartoti.

{snaujienos}