Vilniuje restauruotos Sedos bažnyčios Kryžiaus kelio stotys

Sostinės Prano Gudyno restauravimo ir konservavimo centre baigtos restauruoti Sedos bažnyčios Kryžiaus kelio stotys.

Nuo trečiadienio restauruotus sakralinės tapybos paveikslus darbus bus galima apžiūrėti Vilniuje, Bažnytinio paveldo muziejuje, o birželį jos iškeliaus į Sedos bažnyčią Mažeikių rajone.

Sedos bažnyčios Kristaus kančios kelią vaizduojantys paveikslai – retas išlikęs kaimiškosios tapybos pavyzdys, teigia tyrinėtojai.

 

Trylika stacijų, nutapytų savamokslio menininko XIX amžiaus pabaigoje, prieš porą metų Sedos bažnyčioje atrado žurnalistė Liudvika Pociūnienė.

 

Daugeliui menotyrininkų buvo žinoma apie šių stacijų egzistavimą, tačiau nedaugelis jas buvo matęs. Keletą dešimtmečių jos gulėjo Sedos bažnyčios palėpėje, o į Prano Gudyno restauravimo centrą buvo atvežtos prieš pusantrų metų.

 

„Jų būklė buvo kritinė. Chemikai nustatė, jog audinys labai rūgštus, o tai galėjo baigtis blogai, nes rūgštėdamas audinys sunyksta. Restauravo 7 mūsų skyriaus žmonės, prisirišom prie jų, net gaila grąžinti“, – sakė tapybos restauratorius Algimantas Vaineikis.

 

Spalvingų stacijų autorius nežinomas, nes nė vienas paveikslas nepasirašytas. Buvo spėjama, kad juos galėjęs sukurti garsaus išeivijos dailininko, kolekcininko Kazio Varnelio tėvas, tačiau po tyrimo ši hipotezė buvo atmesta.

 

{snaujienos}