Už sveikatos draudimą jau kapsi delspinigiai

Sveikatos draudimo neturi beveik dešimtadalis Lietuvoje gyvenančių žmonių, kurie nemokamai gydomi tik kilus pavojui gyvybei. Tačiau kitais metais valstybė ir jiems pateiks sąskaitą.

Kovo 1 d. privalomuoju sveikatos draudimu nebuvo drausti 282,9 tūkst. Lietuvos gyventojų. Juos „Lietuvos ryto“ prašymu suskaičiavo Valstybinė ligonių kasa (VLK).

 

„Iki kitų metų gegužės pradžios nedrausti žmonės turės sumokėti sveikatos draudimo mokestį už visą laikotarpį, kai jis buvo nemokėtas“, – įspėjo VLK atstovas Kazys Žilėnas.

 

Valstybės sveikatos draudimo netenka žmonės, už kuriuos daugiau kaip mėnesį nemokamas privalomojo sveikatos draudimo mokestis. Dažniausiai taip nutinka darbo biržoje neįsiregistravusiems bedarbiams ir apie išvykimą nepranešusiems emigrantams.

 

Pastarieji gali būti drausti kitoje šalyje, jei ten legaliai dirba. Apie tai pranešę, nuo sveikatos mokesčio Lietuvoje jie būtų atleisti. Tuo tarpu visus kitus, kurie nemoka už privalomąjį sveikatos draudimą, įstatymas leidžia laikyti mokesčių mokėjimo tvarkos pažeidėjais ir skaičiuoti jiems baudas ar delspinigius.

 

Valstybinė mokesčių inspekcija nurodė, kad 2009-ųjų sveikatos draudimo mokestį susimokėti sutiko 122 tūkst. tais metais valstybės nedraustų žmonių – vidutiniškai po 560 litų kiekvienas. Kiek dėl sveikatos draudimo mokesčio įsiskolinusių žmonių tiesiog nepateikė gyventojų pajamų mokesčių deklaracijos, inspekcija nenurodo. Spėjama, kad tokių gali būti ne viena dešimtis tūkstančių.

 

Apdrausti 2,2 mln. žmonių, valstybė šiemet skirs iš biudžeto 1,6 mlrd. litų. Tiek mokama už pensininkus, darbo biržoje registruotus bedarbius, nepilnamečius, studentus, socialinę pašalpą gaunančius žmones, nedirbančius mažamečių tėvus. Mokesčių mokėtojai sumoka ir už dvasininkų sveikatos draudimą. Iš viso jų yra 1,3 tūkst., beveik visi priklauso Romos katalikų bažnyčiai.

 

 

NUORODA Į STRAIPSNĮ

 

{15min}