Erkės atbunda

Atšilus orams atbunda erkės ir jos išsiruošia į „medžioklę“. Erkės mėgsta drėgmę ir šilumą. Dažniausiai aptinkamos tankiame lapuočių miško jaunuolyne, miško proskynose, krūmuose, aukštoje žolėje. Kad geriau pasiektų savo auką erkės įkopia į žolę ar krūmus. Erkių aktyvusis periodas Lietuvoje trunka nuo kovo iki lapkričio, o kartais ir gruodžio mėnesio pradžios.

Telšių apskrityje 2010 m. Laimo liga buvo registruota 166 atvejai. Mažeikių r. sirgo 33 asmenys, Plungės r. – 51, o Telšių r. -88, o erkinio encefalito apskrityje registruota 10 atvejų. Mažeikių r.- 5 atvejai, Plungės r. – 2 , o Telšių r. – 3. Lietuvoje Laimo liga sirgo 2551 žmonės,  erkiniu encefalitu – 610, o  trys ligos atvejai baigėsi mirtimi.

 

Žmonės erkių platinamomis ligomis suserga įkandus infekuotai erkei. Labiausiai paplitusios ligos yra Laimo liga ir erkinis encefalitas. Erkiniu encefalitu galima užsikrėsti ir maistui vartojant nepasterizuotą ožkų bei karvių pieną.

 

Būdingi Laimo ligos požymiai – migruojantis odos paraudimas ir perštėjimas, sąnarių, raumenų ar galvos skausmas, patinimas aplink akis ir karščiavimas yra dažniausiai pasitaikantys šios ligos požymiai. Diagnozei patvirtinti atliekami tyrimai, o jos gydymui – skiriami antibiotikai.

 

Erkinis encefalitas – sunki virusinė liga, pažeidžianti smegenų dangalus, galvos ir nugaros smegenis. Erkinio encefalito skiriamasis požymis – dvibangis karščiavimas, tačiau lengva forma pasireiškianti liga dažnai yra painiojama su gripu. Apie 30 proc. sirgusiųjų erkiniu encefalitu ir po gydymo praėjus metams  skundžiasi įvairiais negalavimais, dalis jų lieka neįgaliais. Kasmet nuo šios ligos Lietuvoje miršta keli žmonės.

 

Vienintelė efektyvi apsaugos priemonė nuo erkinio encefalito – skiepai.  Vakcinavimo schemos yra dvi: įprastinė ir pagreitinta. Rekomenduojama įprastinė skiepijimo schema – 3 vakcinos dozės (pasiskiepijus pirmą kartą, po 1-3 mėn. skiepijama antrą kartą, o dar po 9-12 mėn. – trečią).

 

Pirmoji revakcinacija reikalinga po trejų metų. Vėlesnė palaikomoji revakcinacija rekomenduojama kas 5 metai, vyresnio amžiaus žmonėms (vyresniems nei 60 m.) – kas treji metai. Pasiskiepijus, imunitetas paprastai įgyjamas po mėnesio, todėl tinkamiausias laikas skiepytis nuo erkinio encefalito – ankstyvas pavasaris. Norint pasiskiepyti nuo erkinio encefalito reikia kreiptis į savo šeimos gydytoją.

 

Patikimas apsisaugojimo nuo erkių įkandimo būdas – tinkami drabužiai ir repelentai (erkes atbaidančios medžiagos). Einant į mišką, reikėtų apsivilkti šviesiais drabužiais gerai prigludusiais prie kūno, kad erkė nepatektų prie kūno, o patekusią ant rūbų ją galima būtų lengvai pastebėti.

 

Grįžus iš miško, gamtos, sodo kūną būtina gerai apžiūrėti. Vilkėtus drabužius reikėtų pakabinti negyvenamoje patalpoje arba saulėtoje vietoje (sausame ore erkės išgyvena labai trumpai).

 

Aptikus įsisiurbusią erkę, ją reikia nedelsiant pašalinti. Erkė suimama kuo giliau pirštais arba pincetu ir ištraukiama staigiu truktelėjimu. Įsisiurbimo vieta patepama dezinfekuojančiu tirpalu.

 

Informaciją parengė: Telšių visuomenės sveikatos centras, Užkrečiamų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus