Japonijoje paskelbtas maksimalus pavojaus lygis

Japonijos ministras pirmininkas Naoto Kanas dėl sutrikusios veiklos Fukušimos atominėje jėgainėje šalyje paskelbė maksimalų pavojaus lygį, skelbia BBC.

Branduoliniuose įrenginiuose, žemėje, buvo rasta plutonio, o labai radioaktyvus vanduo nutekėjo iš reaktoriaus.

Radioaktyvių elementų pėdsakus ore užfiksavo Kinijos, Pietų Korėjos ir JAV pareigūnai.

„Padėtis toliau yra nenuspėjama. Vyriausybė spręs šias problemas galiojant maksimaliam pavojaus lygiui“, – sakė N.Kanas.

 

Tuo tarpu opozicijos įstatymų leidėjai griežtai kritikavo premjerą dėl jo veiksmų siekiant likviduoti šią krizę.

 

Kai kurie parlamento nariai peikė premjerą Naoto Kaną, kad šis nenurodė išplėsti evakuacijos zonos aplink jėgainę. N.Kanas atsakė, jog konsultuojasi dėl galimybės evakuoti dar 130 tūkst. žmonių.

 

Dabartinę evakuacijos zoną buvo priversti palikti apie 70 tūkst. gyventojų.

 

Fukušimos jėgainę eksploatuojanti bendrovė „Tokyo Electric Power Co.“ (TEPCO) nurodė, jog didesnio pavojau nekeliantys plutonio kiekį buvo nustatyti penkiose elektrinės komplekso vietose.

 

Pasak ekspertų, plutonis, susidarantis branduolinių reakcijų metu ir naudojamas atominių bombų užtaisams, yra viena iš pavojingiausių medžiagų, žmonėms sukelianti vėžį.

 

Manoma, jog plutonio į aplinką galėjo patekti iš jėgainės saugyklose laikomų panaudotų branduolinio kuro strypų arba pažeisto 3-ojo reaktoriaus, kuriame vieninteliame naudojamas plutonio turintis kuro mišinys.

 

Japonijos branduolinės ir pramonės saugos agentūra nurodė, kad nustatyti plutonio kiekiai nekelia pavojaus žmonių sveikatai, tačiau šios medžiagos buvimas aplinkoje tikriausiai reiškia, kad pažeistas reaktoriaus sandarumas.

„Plutonis yra medžiaga, kuris išsiskiria esant aukštai temperatūrai. Jis taip pat sunkus, todėl nelengvai prasiskverbia”, – agentūros direktoriaus pavaduotojas Hidehiko Nishiyama sakė spaudos konferencijoje.

„Taigi, jeigu iš reaktoriaus pasklido plutonis, tai mums suteikia informacijos apie pažeistą kurą. Jeigu jis pasklido per sandarumą užtikrinančią sistemą, tai pabrėžia šios avarijos pavojų ir rimtumą“, – pridūrė jis.

 

TEPCO viceprezidentas Sakae Muto sakė, kad šiuo metu plutonio izotopų Pu-238, Pu-239 ir Pu-240 koncentracija jėgainėje yra panaši į tą, kuri anksčiau Japonijoje būdavo fiksuojama po branduolinių bandymų užsienyje.

 

„Atsiprašau, jog dėl mūsų kyla nerimas žmonėms“, – pridūrė jis.

 

Fukušimos jėgainėje, kurią kovo 11 dieną nuniokojo smarkus žemės drebėjimas ir cunamis, darbuotojams gali tekti dar ištisas savaites ar mėnesius dirbti nepaprastai pavojingomis sąlygomis, siekiant iš naujo įjungti aušinimo sistemas ir išvengti visiško reaktorių šerdžių išsilydymo.

 

Pirmadienį betoniniuose tuneliuose po vieno reaktoriaus bloku buvo rasta labai radioaktyvaus vandens, o praeitą savaitę buvo nustatyta, kad kitame bloke telkšančio vandens spinduliuotė 100 tūkst. kartų viršija normą.

 

Šis faktas kelia sudėtingą dilemą TEPCO, kuri lieja vandenį ant reaktorių, siekiant juos ataušinti, tačiau taip pat nenori, kad padidėtų radioaktyvi tarša, antradienį sakė ministrų kabineto vyriausiasis sekretorius Yukio Edano.

 

„Kalbant apie vandens pumpavimą, privalome išvengti padėties, kai (kuro strypų) temperatūra padidės ir vanduo užvirs. Taigi, aušinimas yra prioritetas. Kita vertus, susikaupusį vandenį turime šalinti kiek įmanoma greičiau“, – aiškino jis.

 

Japonija nurodė, kad spinduliuotės intensyvumo padidėjimą 2-ajame bloke nulėmė reaktoriuje esančių kuro strypų dalinis išsilydymas.

 

 

{diena2}