Prasideda gyventojų ir būsto surašymas

Šiandien, Kovo 1 dieną, prasideda visuotinis gyventojų ir būsto surašymas, kuris mūsų šalyje vykdomas kas 10 metų. Jau šiandien, nuo 10:00 val susirašyti bus galima savarankiškai internetinėje svetainėje www.esurasymas.lt. Surašymo organizatoriai teigia, kad tai padaryti bus labai paprasta, mat svetainėje gausu paaiškinimų ir nurodymų.

Tik tie, kurie patingės ar neturės sąlygų užpildyti surašymo lapo virtualioje erdvėje, namuose sulauks surašinėtojų.


Laikinai einanti Statistikos departamento Ryšių su visuomene skyriaus vedėjo pavaduotojos pareigas Eglė Kasperavičiūtė „Sekundę“ informavo, kad visuotinis surašymas rengiamas Lietuvos gyventojų skaičiui nustatyti ir pasiskirstymui mieste, kaime, savivaldybėse, apskrityse įvertinti. Surašymas atskleis ir demografinę, socialinę bei ekonominę padėtį, padės nustatyti migracijos mastus, įvertinti būstų kokybę. Pašnekovė priminė, kad dalyvauti gyventojų ir būstų surašyme Lietuvos piliečius įpareigoja teisės aktai.

Elektroninis surašymas prasideda šiandien ir truks dvi savaites – iki kovo 14 d. Internetu susirašyti panorę gyventojai gali elektroniniame surašymo lape pamatyti iš administracinių duomenų šaltinių jau įrašytus kai kuriuos asmens ir būsto duomenis, pavyzdžiui, gimimo datą ir vietą, santuokinę padėtį, pilietybę, adresą, būsto plotą, pastatymo metus. Jei duomenys netikslūs, juos būtina pataisyti.

Tikisi sutaupyti

Pasak E.Kasperavičiūtės, dalyvauti visuotiniame gyventojų surašyme internetu itin patogu ir saugu. Be to, vienu metu galima surašyti visus būsto gyventojus, visą šeimą. Primenama, kad reikia rašyti tą adresą, kur gyvenama, net jei jis nesutampa su deklaruota gyvenamąja vieta.

„Susirašyti yra kiekvieno iš mūsų pareiga ir už melagingų duomenų pateikimą gresia teisinė atsakomybė. Todėl tikimės sąmoningo gyventojų požiūrio. Juk surašymas yra išties svarbus: būtina žinoti, kiek mūsų yra, kokie esame, nuo to priklauso daugybė valdžios sprendimų. Gyventojų skaičius yra vienas iš pagrindinių šalies rodiklių“, – kalbėjo Ryšių su visuomene skyriaus vedėjo pavaduotoja.

Pašnekovės tikinimu, pasibaigus elektroniniam susirašymui bus suvesti ir patikrinti visi gauti duomenys. Tų būstų, kurių šeimininkai susirašė elektroniniu būdu ir pateikė visų kartu gyvenančių asmenų duomenis, surašinėtojai nebelankys.

„Tikimės, kad elektroniniu susirašymu susidomės dauguma šalies gyventojų. Juk apie 60 procentų žmonių naudojasi internetu – ir jaunimas, ir vyresnieji. Elektroninis susirašymas ne tik yra patogus, bet ir padės sutaupyti nemažai lėšų. Kiek – kol kas sunku prognozuoti. Tik apskaičiuota, kad vieno gyventojo surašymas įprastu būdu kainuoja apie 9 litus. Visuotiniam surašymui skirta 29,6 milijono litų“, – pranešė Statistikos departamento atstovė.

Išsiskirs portfeliu

Antrasis gyventojų surašymas prasidės balandžio 5 d. ir vyks iki gegužės 9 d. Tuo laikotarpiu elektroniniu surašymu nepasinaudojusius gyventojus lankys surašinėtojai ir paprašys atsakyti į surašymo lapo klausimus.

„Gyventojai, kurie turi kokių nors klausimų, abejonių ar susidūrė su problemomis, gali mums paskambinti nemokamu telefonu. Kad nebūtų nesusipratimų ar visuotiniu surašymu nepasinaudotų sukčiai, iškart visus perspėjame: į namus ateisiantis darbuotojas turės darbo pažymėjimą ir specialų portfelį. Jis galės prašyti tik bendrajai statistikai reikalingų duomenų, ne pinigų ar kokių nors banko kortelių numerių. Jei surašinėtojo sulaukęs žmogus suabejos, pagal darbo pažymėjimą bus galima atėjusiojo duomenis patikrinti“, – sakė E.Kasperavičiūtė.

Visuotinis gyventojų surašymas tiek Lietuvoje, tiek kitose Europos šalyse vykdomas maždaug kas dešimt metų. Neabejojama, kad šįmet gauti duomenys gerokai skirsis nuo surinktųjų 2001-aisiais.

Per surašymą Lietuva bus suskirstyta tam tikromis teritorijomis, skyriais bei instruktoriaus ir surašinėtojo apylinkėmis.

Numatyta, kad surašymo darbus atliks daugiau kaip septyni tūkstančiai žmonių. Pirminiai surašymo rezultatai bus paskelbti šių metų rugsėjį. Išsamius visuotinio surašymo duomenis Statistikos departamentas ketina paskelbti tik 2012–2013 m.

Justė BRIEDYTĖ

Nuotr. Kad nepasinaudotų sukčiai. Surašinėtojo savo namuose sulaukę gyventojai turi paprašyti jo darbo pažymėjimo ir atkreipti dėmesį į specialų atėjusiojo portfelį.

 

 

Šaltinis: www.sekunde.lt

 

{parasas}