Kandidatų į miestų tarybas gretos mažėja. Mažeikių rajone išbraukti 9 kandidatai

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) šukuoja teistų ar nebaigusių atlikti bausmės pagal paskirtą teismo nuosprendį, ar nenurodžiusių, kad buvo teismo pripažinti kaltais kandidatų, sąrašus. Galima suprasti, kai į sąrašus prasmunka vienas ar kitas „nusipelnęs“ kandidatas, tačiau akivaizdu, kad bausmės neatlikusieji ar bandę teistumą nuslėpti į vietos valdžią veržiasi tuntais.


Nusižengėlių daugėja

VRK savaitgalį pateikė kandidatų, nebaigusių atlikti bausmės pagal paskirtą teismo nuosprendį ar nenurodžiusių, kad buvo teismo pripažinti kaltais, sąrašą, kuriuo iš rinkimų kovos šalinamas 231 kandidatas. Dar 62 kandidatai išbraukti, nes nenurodė, kad buvo pripažinti kaltais užsienyje ar iki 1990 metų kovo 11-osios.

Pasak VRK pirmininko pavaduotojo Pavelo Kujalio, šiandien iš Vidaus reikalų ministerijos turėtų atkeliauti papildomas pundelis skundų dėl nuslėpto teistumo. Manoma, kad sąraše bus dar apie pusšimtį pavardžių, tad bendras pašalintų iš rinkimų kandidatų kiekis gali siekti apie 400 asmenų.

VRK neturi statistikos, kuri partija ar koalicija „nukraujavo“ labiausiai. Pasak P. Kujalio, į akis krenta, kad tarp nuslėpusių savo teistumą iki 1990 metų kovo 11-osios vyrauja teistieji už piktybinį chuliganizmą ar vagystes, o nepriklausomybės laikų teistumai daugiau ekonominio pobūdžio, pavyzdžiui, už apgaulingą ar aplaidų buhalterinės apskaitos tvarkymą.

Iš Mažeikių rajono apygardoje iškeltų ir savarankiškai kandidatūras į miesto tarybą išsikėlusių kandidatų sąrašų išbraukti kol kas 9 kandidatai.  

7 numeriu ėjęs Darbo partijos kandidatas Alvydas Gudunavičius. Veiklių mažeikiečių koalicijos kandidatas nr. 2 Tomas Rimkus. Partijos „Jaunoji Lietuva“ 12 numeriu ėjusi kandidatė Indrė Paleckaitė ir 3-uoju numeriu ėjęs Viktoras Eičinas.

Rolandas Banys – 23-ias kandidatas iš Tautos prisikėlimo partijos, 13-as kandidatas iš Žemaičių partijos Alvidas Raišutis. 22-a kandidatė, Ilona Rumšienė, iš Lietuvos socialdemokratų partijos, Aldas Skabeikis – 6 numeriu ėjęs Krikščionių partijoje ir 3-as kandidatas iš partijos „Jaunoji Lietuva.

 

 

Išvardinti kandidatai iš kandidatų sąrašų išbraukti už tai, kad: nenurodė, jog buvo pripažinti kaltais užsienyje, nenurodė, kad buvo pripažinti teismo kaltais už sunkius ir labai sunkius nusikaltimus iki 1990 kovo 11 d., nėra baigę atlikti bausmę pagal paskirtą teismo nuosprendį arba nenurodė, kad teismo buvo pripažinti kaltais.

 

Šaltiniai: {alfa2}, vrk.lt

 

{parasas}