Merkelio Račkausko gimnazistai Lenkijoje

Šių metų apkritį Lenkijoje, Sosnoviece, įvyko antrasis projekto „Pažvelk į vandens lašą ir jame pamatysi visą pasaulį“ grupės susitikimas. Į susitikimą susirinko 13 šalių atstovai. Tarp jų – ir Lietuvos grupė, atstovaujama mokytojų Aistės Daubarienės, Loretos Giniotienės, Sigridos Norvaišienės, Violetos Irniūtės bei II a klasės gimnazisčių Rūtos Žulpaitės, Silvijos Gineitytės, Lukos Meškytės. Susitikimo tema – „Vandens simbolinė reikšmė religinėse apeigose. Vandens simbolis moksleivių piešiniuose, rankdarbiuose“.

 

Iš tiesų, nors projektas ekologinis, tačiau jo tikslas – paskatinti mokinius domėtis ir vandens simbolika mene, kūryboje, religinėse apeigose. Kadangi į projektą įsitraukė net 14 šalių, tai atsirado būtinybė pažinti ir religinių apeigų įvairovę. Dauguma dalyvių – krikščioniškosios tradicijos, o turkai – musulmonai, Jungtinės Karalystės mokykloje, įsitraukusioje į projekto veiklą, mokosi išeiviai iš Indijos, išpažįstantys induizmą…

 

Visos grupės atsivežė namų darbus – mokinių kurtus projekto logotipus ir piešinius su vandens simboliu savo kraštui būdingose religinėse apeigose. Projekto komandos geriausiu išrinko Lietuvos piešinį, kurio autorė – III a klasės gimnazistė Agnė Lubytė.

 

Be to, tikybos mokytoja Sigrida Norvaišienė buvo atsivežusi mokinių padarytus knygų skirtukus su piešiniais ir mintimis apie vandenį iš Šventojo Rašto. Juos išdalijo visiems projekto dalyviams. Žinoma, ir mūsų grupė gavo įvairių dovanų, iš kurių bene įspūdingiausia – turkų išleistas 2011 metų kalendorius, iliustruotas projekto dalyvių kūrybiniais darbais.

 

Ir šio susitikimo vienas iš tikslų – Lenkijos kultūros pažinimas. Projekto dalyviai apsilankė Krokuvoje, garsiajame Vavelyje, kur ilsisi iškilios Lenkijos asmenybės, tyliu susikaupimu pagerbė Osvencimo koncentracijos stovykloje nukankintų žmonių atminimą. O bene smagiausius išgyvenimus parsivežė iš Bochnia druskų kasyklos, kur turėjo progą net paplaukioti požemine upe.

 

Kur dar užkrečiantis kaimynų lenkų vaišingumas, dėmesingumas, Sosnovieco gimnazistų pasakojimai apie aplankytus objektus, neabejotinai svarbus ir lenkų kalbos mokytojos klausimas, kokius Adomo Mickevičiaus kūrinius skaito Lietuvos moksleiviai.

 

Nors grįžtant namo galvoje kirbėjo daugybė įspūdžių, projekto koordinatorė Aistė Daubarienė jau planavo chemijos ir biologijos tyrimus, kuriuos su kolegomis ir mokiniais atliks iki kito susitikimo sausio mėnesį Ispanijoje. O mūsų gimnazistės, gyvenusios lenkų šeimose, pradėjo skaičiuoti laiką iki gegužės, kai projekto grupė susirinks Mažeikiuose, ir į savo namuose svetingai bus galima priimti kitų šalių paauglius.

 

Mažeikių M. Račkausko gimnazijos info

 

{parasas}