„Mažeikių naftos" byla nesutrūnijo

Mažeikių rajono apylinkės teismui pagaliau pavyko pradėti nagrinėti baudžiamąją bylą dėl gaisro „Mažeikių naftoje” (dabar – „Orlen Lietuva”), kurioje kaltinimai tarnybos pareigų neatlikimu yra pateikti dviem JAV piliečiams, gaisro metu ėjusiems vadovaujamas pareigas šioje įmonėje.

Nuo 2008–ųjų pavasario teisme įstrigusios bylos nagrinėjimą iki šiol jau teko atidėti net 3 kartus. Atidėti posėdžius tekdavo, nes nebuvo duomenų, ar vienam iš kaltinamųjų – buvusiam naftos perdirbimo įmonės generalinio direktoriaus pavaduotojui 68–erių Bartonui Li Lakui (Barton Lee Luck) – įteiktas šaukimas į teismą.

Amerikietį teis „už akių”

Nuo teismo besislapstantis B.Li Lakas nepasirodė ir vakar Mažeikių rajono apylinkės teisme surengtame posėdyje. Tačiau, teisėsaugininkų duomenimis, kaltinamajam šaukimas įteiktas, jis tinkamai informuotas apie bylos nagrinėjimo vietą ir laiką. Pasak Šiaulių apygardos teismo pirmininko padėjėjo Vytauto Jončo, teismas padarė išvadą, kad B.Li Lakas vengia atvykti į posėdį, ir nutarė bylą nagrinėti jam nedalyvaujant.

Buvęs naftos perdirbimo įmonės generalinis direktorius 67–erių Polas Nelsonas Inglišas (Paul Nelson English) į teismo posėdį atvyko. Posėdyje taip pat dalyvavo jo ir B.Li Lako interesams atstovaujantys advokatai.

Teisiamųjų gynėjų prašymu nutarta išsireikalauti iš „Orlen Lietuvos” įvairius norminius aktus ir kitus dokumentus, galinčius turėti įtakos bylai.

Mažeikių rajono apylinkės prokuratūros prokuroras Šarūnas Vaicekavičius prašė teismo nušalinti P.N.Inglišo advokatą Arūną Petrauską. Tokį prašymą prokuroras motyvavo tuo, kad A.Petrauskas dirba advokatų kontoroje, kuri buvo pasirašiusi teisinių paslaugų teikimo sutartį su P.N.Inglišo vadovaujama „Mažeikių nafta”. Teismas prašymą atmetė neįžvelgęs šioje situacijoje jokio galimo interesų susikirtimo.

Artėja nusikaltimo senatis

Vakar įvykusiame teismo posėdyje nutarta pakeisti kaltinamajame akte faktinę aplinkybę dėl 2006–ųjų spalį „Mažeikių naftą” nusiaubusio gaisro padarytos žalos. Kaltinamajame akte buvo nurodyta, kad gaisras pridarė 160 mln. litų žalos, tačiau, nuostolius patikslinus, ši suma išaugo iki daugiau nei 355 mln. litų.

Bylos nagrinėjime vakar paskelbta pertrauka, kad kaltinamasis B.Li Lakas turėtų laiko susipažinti su kaltinamajame akte atliktais pakeitimais dėl žalos dydžio. Kitas posėdis numatytas kitų metų sausio viduryje. Iki to laiko kaltinamojo akto patikslinimas turės būti išverstas į anglų kalbą ir pateiktas B.Li Lakui.

B.Li Lakui prokurorai buvo skyrę rašytinį pasižadėjimą neišvykti iš gyvenamosios vietos Mažeikiuose, tačiau amerikietis šią kardomąją priemonę pažeidė ir dingo iš Lietuvos. Mūsų šalies teisėsaugininkai kreipėsi į JAV dėl B.Li Lako ekstradicijos, tačiau amerikiečiai atsisakė išduoti savo pilietį. Šiuo metu B.Li Lakui yra išduotas Europos arešto orderis, todėl teorinė galimybė, kad amerikietį pasieks Lietuvos teisingumo ranka, egzistuoja.

P.N. Inglišas, sumokėjęs 1 mln. litų dydžio užstatą, bylos baigties laukia laisvėje. Šiam amerikiečiui vis plačiau šypsosi išganingoji nusikaltimo senatis – kaltinamasis nuosprendis šioje byloje negali būti priimtas, jei nuo nusikaltimo padarymo dienos praeina 5 metai. P.N.Inglišas nusikaltimo senaties gali sulaukti jau ateinančių metų spalį. Kaltinimą byloje palaikantis Mažeikių rajono apylinkės prokuratūros prokuroras Š.Vaicekavičius „Respublikai” teigė neprarandantis vilties, kad bylą teisme pavyks išnagrinėti laiku. Nuo teismo pasislėpusio B.Li Lako atžvilgiu senaties eiga yra sustabdyta.

Sidas AKSOMAITIS

 

{balsas2}