Mažeikių krašto pasididžiavimas – aktorių mėgėjų teatro trupė „Visavi“

Mažeikių kultūros centrui priklausanti aktorių mėgėjų teatro trupė „Visavi“ gyvuoja jau daugiau kaip 15 metų. Teatrui susikurti reikia idėjos skleidėjo, vedlio, kuris suburtų norinčius kurti ir gyventi teatru. Visam tam reikėjo laiko ir, svarbiausia, kad aktoriai patikėtu tuo vedliu – režisieriumi. Panašu, kad Mažeikiuose taip ir atsitiko. 

 

Teatro repertuaras įvairus savo dramaturgine medžiaga.

 

Pastatyti spektakliai:

 

Dainuojamosios poezijos mini spektaklis, kuriame skambėjo savos kūrybos dainos ir skaitomos eilės, D. Gedvilienės parašyta tragedija „Moterys ragaujančios raudoną vyną“, nežinomo vokiečių dramaturgo komedija „Ponia Pipsė ir panelė Tipsė“,  E. Olbi drama „Smėliadėžė“, pagal R. Šavelį drama „Po rudenio lietumi“, pagal B. Brechtą drama „Geras žmogus iš Sezuano“, pagal Janošą (Horstą Ekertą) muzikinė komedija „Meškinai, gražuolės ir tigrai“, W. Shakespeare tragedija „Romeo ir Džuljeta“, pagal R. Bachą drama „Žuvėdra“, J. Marcinkevičius drama-poema „Saulė  ir jos  žemė“, kuris buvo skirtas Lietuvos Tūkstantmečiui paminėti, W. S. Maugham  komedija „Teatras“ (2010 m.).
 
InfoMažeikiai.lt su „Visavi“ kalbėjosi apie teatrą, domėjosi trupės šiandiena ir ateities planais

– Rugsėjį prasidėjo jūsų gastrolių maratonas. Per du mėnesius planuojate pasirodyti visose Mažeikių rajono mokyklose ir gimnazijose. Kaip sekasi?

 

– Teatrinių improvizacijų performansą matė daugelio Mažeikių mokyklų moksleivių. Dėl nenumatytų priežasčių negalėjome nuvykti į Viekšnių gimnaziją, Sedos gimnazija, bet tikimės, kad atsiras laiko mus priimti. 

 

Artimiausiu metu aplankysime Mažeikių politechnikos mokyklos moksleivius, Tirkšlių vidurinę mokyklą. Tikimės, žiūrovai smagiai praleis laiką su teatro trupės aktoriais. Duotus pažadus reikia tesėti, o mes tie, kurie garbės kodeksą ypač vertiname.

 

Parodytos teatrinės improvizacijos pateisino mano kaip režisierės lūkesčius. Pavasarį, pasitinkant Tarptautinę teatro dieną, kovo 24 d., visus teatro mėgėjus pakviesime žiūrėti naujų teatralizuotų improvizacijų performanso, tai dar vienas naujas renginys-šventė, kurios iki šiol Mažeikių publika neturėjo, o naujovės ir tai, kas nematyta, mums visiems labai patinka.

 

Aktoriai į trupę ateina pačiais įvairiausiais keliais

 

Išauginusi ne vieną aktorių kartą šiuo metu „Visavi“ turi 22 aktorius, kurių jauniausiai  – vos 10.  Vieni aktoriai senbuviai, kiti ateina pavilioti draugų, brolių, sesių. Dar kiti, nesulaukę kartais rengiamų atrankų, ateina patys ir pasiprašo priimami.

 

„Didžiausias keliamas aktoriams reikalavimas – tai būti ir išlikti savimi. Neblėstantis entuziazmas, noras atsiskleisti saviraiškos principu. Reikėtų žinoti, kad teks ganėtinai daug dirbti.“ – sako trupės režisierė.

 

Ką aktoriui mėgėjui reiškia teatras?

 

Tikriausiai tą patį, ką ir profesionaliam aktoriui. Į šį klausimą aktorių atsakymai labai panašūs: „tai patirtis“, „malonumas“, „šaunus laiko praleidimas“, „naujos pažintys“. „Premjera – neįtikėtino dydžio adrenalino dozė, savęs išbandymas, nepakartojamas įspūdis.“ – sako trupės aktorius Gytis Bukontas.

 

„Natūrali baimė prieš išeinant į sceną atsiperka su kaupu. Nors ir po pasirodymo visuomet aplanko mintis – „galėjau geriau“, gerų emocijų visuomet lieka daugiau“ – sako  Vytautas Motuzasas.

 

„Teatras – unikali vieta, kur gali pabūti bet kuo: nuo elgetos iki karaliaus, nuo doruolio iki prostitutės“ – sako Dalia Grudikienė.

 

„Tai netgi geriausias poilsis, kuris kartais išvargina kūną, bet apvalo protą“ – sako Dovydas Banevičius.

 

Didžiausi kritikai – patys sau

 

Premjerose visada dalyvauja aktorių tėvai, artimieji, draugai, bendraklasiai, kolegos. Kiekvienas sulaukia begales pastabų, patarimų, kritikos. Tačiau didžiausiais ir pačiais svarbiausiais kritikais kiekvienas laiko save.

 

„Kai po spektaklio pažiūri filmuotą medžiagą, kartais taip baisu pasidaro! Tai ne taip koją pastatei, tai nugarą žiūrovui atsukai, tai netinkamą mimiką nutaisei“ – sako aktorius G. Bukontas.

– Daiva, kas ir kaip parenka pjeses?

 

– Šis darbas – mano pareiga. Daug kas priklauso nuo aktorių: kokie jų charakteriai, kokio jie amžiaus. Besikeičiant aktoriams, jiems beaugant, keičiasi ir poreikiai pjesėms.

 

Kartais pasirinkimui turi įtakos laikas – Lietuvos tūkstantmečio proga statėme Juozo Marcinkevičiaus poemą-dramą „Saulė ir jos žemė”, „Romeo ir Džuljeta“ gimė iš netyčia kažkieno pasakytos frazės „tai dabar kas belieka Mažeikiškiams, tik „Romeo ir Džuljetą suvaidinti ?“.

 

Laikmetis ir aktualios temos visuomenei išlieka amžinai kaip ir didžių klasikų parašyti kūriniai, mums menininkams duota galimybė rinktis. Jų mintims suteikti materijos, įkvėpti gyvybės ir pateikti visą visumą žiūrovui. Jie ir nuspręs, kas tikra, o kas melas.

 

– Su kokiais sunkumais susiduriate?

 

– Mes nemėgstame aimanuoti ir dejuoti. Reikia  pripažinti, kartais darosi sudėtinga vienam atlikti penkių žmonių darbus: ir režisieriaus, ir aktoriaus, ir kostiumų dailininko, ir dekoracijų meistro, ir net vadybininko. Bet, kai labai nori, viskas įmanoma.

 

Jei sunkumų būtų daugiau nei malonumo, trupės jau senai nebebūtų. Nieko nedarau sau, tai būtų beprasmiška. Svarbiausia, kad duodamas daug daugiau gauni atgal.

 

Kol trupėje gyvuos pasitikėjimas, draugiški ir atviri tarpusavio santykiai, tol gyvuos „Visavi“.

 

Artimiausios ateities planai

 

Lapkričio 6 – 7 dienomis Telšiuose vyko Lietuvos mėgėjų teatrų šventė „Atspindžiai -2010“. Dvidešimtą kartą! Visoje Lietuvoje mėgėjų teatrai rodė savo naujausius spektaklius. Žemaitijos regiono mėgėjų teatrų atranka-šventė vyko Telšiuose, Žemaitės dramos teatre.

 

Mažeikiškiai parodė W. S. Maugham komediją „TEATRAS“, kurios režisierė ir pjesės autorė – D. Gedvilienė. Per dvi diena buvo parodyta 12 skirtingų autorių, žanrų ir teatrų spektaklių. Žiūrovų  balsai atiteko Mažeikiškiams. Geriausias spektaklis – toks visų sprendimas. Teatro trupės „VISAVI“ aktoriai apdovanoti padėkos raštu ir gausiomis Telšiškių rėmėjų dovanomis.

 

Šiuo metu jau pradėtas repetuoti naujas spektaklis pagal V. Hugo romaną „Vargdieniai“.

 

– Kaip buvo pasakyta anksčiau – amžina yra tai, kas aktualu visoms kartoms ir visiems laikmečiams. „Vargdieniai“ – šių dienų akibrokštas ne tik Lietuviams. Ir ar reikalingos tam žodžiui kabutės? Aktoriai – ta žaliava, kuri atskleidžia visuomenės tikrąjį veidą. Ko vertas instrumentas? Jei nėra kas juo grotų?“ – kalbėjo D. Gedvilienė.

 

Pjesės autorė režisierė D. Gedvilienė pasiruošusi su teatro aktoriais kartu naujam iššūkiui ir pavasarį, tradiciškai Tarptautinei  teatro dienai  paminėti  03-31 d. (ketvirtadienį), pakvies pasižiūrėti premjerinio spektaklio.

 

Dėkojame už pokalbį. Linkime kuo didžiausios kūrybinės sėkmės!

 

{parasas}