Kokios sulauksime žiemos?

 Beveik kiekvieną dieną sulaukiame tokių klausimų, o kadangi Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba sezoninių prognozių nesudaro, tenka remtis tik pasaulio prognozių centrų teikiamais pranešimais, kurie dažnai keičiasi ir prieštarauja vieni kitiems.

Dar taip neseniai rusų mokslininkai teigė, kad Europos laukia gili (snieginga), bet švelni žiema, dabar jau kalbama apie šaltą žiemą.

 

A. Bedrickis, Pasaulinės meteorologijos organizacijos (WMO) prezidentas ir Rusijos prezidento patarėjas klimato klausimais, sako, kad šiuolaikinis mokslas yra bejėgis kurti tikslias ilgalaikes prognozes, kad visa tai tolygu chiromantijai.

 

„Negaliu pasakyti, kokia bus žiema, – teigia A. Bedrickis. – Šiuo metu dar tebevyksta rudeninių cirkuliacijos procesų persitvarkymas, ir sunku spręsti apie žiemą. Tikiuosi, kad ekstremalių įvykių bus ir šią žiemą, bet negaliu pasakyti, kokie tai bus įvykiai”.

 

Britanijoje vieni sinoptikai perspėja, kad reikėtų ruoštis dar vienai arktinei žiemai, kiti britų meteorologai teigia, kad dvi šaltos žiemos iš eilės yra neįprasta, bet dėl klimato kaitos netikslinga daryti ilgalaikes prognozes ir apskritai jų atsisakė.

 

Europos prognozių centras (ECMWF) pateikia savo žiemos prognozes, iš kurių matyti, kad Lietuvoje žiema turėtų būti artima įprastai mūsų krašte. Pagal šias prognozes, rimti išbandymai laukia tropikų.

 

Kadangi Lietuva dažnai atsiduria tarp dviejų barinių darinių, įsivyraujančių Rytų ir Vakarų Europoje, tai ir Lietuvos orai būna labiau permainingi, todėl tikėtina, kad ir ši žiema pasižymės orų įvairove: šaltį keis pūgos, atodrėkiai.

 

Kokia žiema laukia lietuvių? Atsakymo teks dar truputį palaukti.

 

Jei spalį ima snigti ir šalta – sausis bus gražus.
Jei spalis miglotas – žiemą gausiai snigs.
Jei daug riešutų ir mažai grybų – bus gili ir rūsti žiema.
Klevai auksu pasidabino – už mėnesio lauk darganų ir šalčių.

 

Senolių išmintis

 

{balsas2}