Mažeikiai lygiuojasi į Palangą

Mažeikių centre vykstantis medžių kirtimas vietos bendruomenei atrodo kaip nusikaltimas. Miesto vadovai mažeikiškius ramina, kad po Laisvės gatvės rekonstrukcijos ji bus panaši į J.Basanavičiaus gatvę Palangoje.

Leidimą Laisvės gatvės rekonstrukcijos darbų zonoje nukirsti 236 medžius Mažeikių rajono savivaldybės Želdynų priežiūros komisija davė praėjusią savaitę, o jau šią virto pirmieji lapuočiai, augę keletą dešimtmečių.

 

Medkirčiai dirba išsijuosę, medžiai šalinami visi iš eilės – ąžuolai, liepos, klevai. Mažeikių valdžia džiaugiasi. „Tai didžiausia Europos Sąjungos (ES) investicija į mūsų miestą“, – rankas trina meras Vilhelmas Džiugelis.

 

Tačiau Laisvės gatvės gyventojams toks požiūris į medžius, kurie yra šio pramoninio miesto plaučiai, atrodo nepateisinamas.

 

Iniciatyvinės grupės Mažeikių senamiesčio vertybėms išsaugoti pirmininkė Regina Lukošienė prisipažino, kad žinią apie rekonstruojamą senamiesčio gatvę iš pradžių sutiko džiaugsmingai. „Bet kokia naujovė yra sveikintina. Juoba kad buvo žadėta, jog bus kertami tik pavieniai ligoti medžiai.

 

Tačiau kai prasidėjo darbai, įsitikinome, kad kertami visi iš eilės medžiai. Pamatę visą projektą galutinai nusivylėme. Rekonstravus gatvę ji bus panaši į Gedimino prospektą Vilniuje arba J.Basanavičiaus gatvę Palangoje“, – piktinosi mažeikiškė. Ją, kaip ir daugelį Mažeikių gyventojų, labiausiai piktina rajono merijos nenoras tartis su bendruomene.

Pasak Telšių aplinkos apsaugos departamento Mažeikių rajono agentūros vedėjo Niliaus Kupliausko, kiekvienas Laisvės gatvėje augantis medis buvo apžiūrėtas, išmatuotas ir aprašytas, nustatyta defektų, sužalojimų. „Į medžių šalinimą žiūrime labai jautriai. Tačiau mums buvo pažadėta, kad vietoj nukirstų 236 medžių bus atsodinti 327. Todėl leidome juos kirsti“, – aiškino aplinkosaugininkas.

Mažeikių tarybos narys Kęstutis Bartkevičius tikino, kad palikti senų medžių neįmanoma techniškai, kadangi atliekant kapitalinį gatvės remontą bus keičiamos visos požeminės komunikacijos. „Rekonstravus gatvę vietoj nukirstųjų bus atvežti ir pasodinti nauji storakamieniai, vienodų rūšių bei vienodo amžiaus medeliai“, – žadėjo verslininkas.

Meras V.Džiugelis sako suprantąs gyventojų nerimą, tačiau, jo manymu, kiekviena naujovė sunkiai skinasi kelią. „Laisvės gatvės gyventojai augo kartu su tais medžiais. Todėl jų kirtimas jiems atrodo drastiškas žingsnis.

 

Tačiau tai tik sentimentai. Kai buvo kertami kaštonai J.Basanavičiaus gatvėje Palangoje, ir man buvo sunku žiūrėti, tačiau dabar ta gatvė neatpažįstamai pasikeitusi. Mažiau nei po dvejų metų ir mūsų Laisvės gatvė atrodys panašiai“, – tikino meras.

Laisvės gatvės dalies rekonstrukciją atlieka UAB „Žemaitijos keliai“, darbus numatyta baigti per 22 mėnesius. Ketinama sutvarkyti daugiau nei kilometro ilgio gatvės ruožą. Lėšų projektui įgyvendinti skirta iš ES fondų (12 mln. litų) ir valstybės biudžeto (1,06 mln. litų).

 

{alfa2}