Mažeikių įmonės nutraukusios lizingo sutartį „pamiršo“ sumokėti PVM

Telšių apskrities valstybinė mokesčių inspekcija išaiškino apie dvidešimt Telšių apskrities bendrovių, kurios už įmonės veikloje nenaudojamą turtą į valstybės biudžetą privalės grąžinti apie pusė milijono litų pridėtinės vertės mokesčio. Vienos pripažino klaidas ir geranoriškai stengėsi jas ištaisyti, kitos, vengdamos mokestinių įsipareigojimų, dangstėsi fiktyviais sandoriais.

 

Mažeikių rajono ir Rietavo savivaldybėse bei Telšiuose registruotos įmonės, realiai vykdžiusios veiklą ne vienerius metus, su lizingo bendrovėmis sudarė sutartis, pagal kurias įsigijo lengvųjų ir krovininių transporto priemonių, medienos ruošos, statybos įrankių. Už šias prekes minėtos įmonės iš biudžeto susigrąžino PVM, tačiau po kurio laiko įsipareigojimų sumokėti įmokas neįvykdė. Dėl to lizingo bendrovės sutartis nutraukė ir atsiėmė išperkamosios nuomos būdu įsigytą turtą.

 

Pagal išrašytas kreditines PVM sąskaitas faktūras prekes įsigijusioms įmonėms už jų veikloje nenaudojamą turtą atsirado prievolė teikti patikslintą PVM deklaraciją ir sumokėti apie 200 tūkst. litų pirkimo PVM. Siekdamos išvengti šios mokestinės prievolės kai kurios bendrovės kuo greičiau skubėjo ,,atsikratyti“ turimomis akcijomis, kartu su visomis skolomis – pirkėjais tapo niekur nedirbantys, nuolatinės gyvenamosios vietos neturintys asmenys. Vienas iš jų akcijas sugebėjęs įsigyti kavinėje iš nepažįstamos moters, kuri už parašą esą pažadėjusi ,,sutvarkyti“ asmeninius jo įsiskolinimus – beveik 20 tūkst. litų.

 

Telšių AVMI primena, jog tuo atveju, kai sutartis yra nutraukiama nepasibaigus lizingo sutarties terminui ir lizingo bendrovė atsiima iš turto gavėjo jam perduotą turtą, pagal Pridėtinės vertės mokesčio įstatymą, finansinių įsipareigojimų nevykdžiusiai bendrovei išrašomas kreditinis dokumentas, kuriame, atsižvelgiant į pasikeitusias aplinkybes, nurodoma patikslinta turto apmokestinamoji vertė ir PVM deklaracijoje, šiuo atveju, mokėtina į biudžetą PVM suma.

 

Bendrovė, dėl finansinės lizingo sutarties nutraukimo grąžinusi lizingo kompanijai turtą, privalo patikslinti PVM atskaitą – t. y. padidinti mokėtiną į biudžetą PVM sumą lizingo kompanijos kreditiniame dokumente nurodyta PVM suma.

 

Telšių AVMI viršininko Algimanto Laucevičiaus teigimu, šiais metais dėl nutrauktų lizingo sutarčių ir į biudžetą grąžintino PVM Telšių AVMI iš viso patikrino 18 juridinių asmenų. Po atliktų kontrolės veiksmų kai kurie mokesčių mokėtojai papildomai deklaravo ir į biudžetą sumokėjo apie 300 tūkst. litų PVM.

 

,,Tokiu atveju mokesčių administratorius remiasi protingumo ir teisingumo principais, leisdamas mokesčių mokėtojams geranoriškai ištaisyti klaidas“, – sakė Telšių AVMI viršininkas.

 

ŠALTINIS:  Telšių VMI

{parasas}