Lietuvoje praūžė tornadas!

 

Alfa.lt skaitytojai atsiuntė nuotraukas, kuriose užfiksuota kaip šiandien, Rusnės salos pakraščiu, Kintų seniūnijoje, dešiniuoju Kuršių marių krantu praūžė besiformuojantis tornado debesis. Pasklidus pranešimams, kad virš Kuršių marių praūžė tornadas, Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos budinti sinoptikė Ieva Nariūnaitė ramino, kad tokio pavojaus tikrai nėra.

 

„Žinome, kad Pamaryje telkiasi debesys, žaibuoja, griaudėja perkūnija, tačiau apie jokį tornadą negirdėjome“, – tikino I.Nariūnaitė. Jos teigimu, esamos klimatinės sąlygos pajūryje nėra palankios susiformuoti gūsingesniems vėjams.

 

Klaipėdoje yra apie 20 laipsnių šilumos, oras nėra per daug įkaitęs. „Objektyvių sąlygų kilti rimtesniam pavojui nėra itin daug“, – sakė I.Nariūnaitė.

 

Tornadas arba viesulas – stipriai besisukanti oro kolona, kurios galai jungiasi su žeme ir liūtiniais kamuoliniais debesimis. Iš vieno debesies gali nusileisti vienu metu keli sūkuriai. Viesulai dažnesni virš jūrų; virš sausumos viesulai pasitaiko kaitros metu.

 

Lietuvoje (1961 – 1995 m.) buvo 11 viesulų, neramiausi buvo 1978, 1981 ir 1983 m. – praūžė net po du viesulus per metus. Patys smarkiausi viesulai buvo 1981 m. gegužės 29 d. Širvintose ir 1985 m. gegužės 10 d. prie Nemenčinės. Viesulo trukmė nuo 4 iki 30 min. Trumpiausiai (4 min.) trukęs viesulas buvo 1988 m. birželio 9 d. Šalčininkuose.

 

{alfa2}