Kaip vaikui išrinkti tinkamą kuprinę?

Sparčiai artėjant rugsėjo 1, daugelis tėvų jau pradeda sukti galvas planuojant ir renkant savo vaikui mokyklinių reikmenų krepšelį. Didžiausiu, ir ko gero brangiausiu pirkiniu, išlieka vaiko kuprinė.  Net 74 proc. moksleivių skundžiasi nugaros skausmais, kuriuos lemia sunkios kuprinės. Iš daugiau nei 10 tūkst. apklaustų 7–18 m. moksleivių 38 proc., pripažino, kad nugaros skausmus jaučia labai dažnai, 46 proc. – kartais arba retai. Tyrimas (atliktas 2010 m. liepos mėn. internetu) taip pat atskleidė, kad dėl sunkių kuprinių nugaros ir pečių skausmais dažniausiai skundžiasi mergaitės.

 

„Dažniausiai netaisyklinga laikysena atsiranda jauniausiems mokinukams – 8–10 metų vaikams, nes tuomet stuburas formuojasi, nėra toks lankstus, ir netinkamai parinkta kuprinė gali sukelti laikysenos pakitimų. Viena iš pagrindinių vaikų netaisyklingos laikysenos priežasčių yra netinkamai parinkta kuprinė. Visi tikriausiai žinote, kiek knygų vaikai kasdien nešiojasi į mokyklą“, – sako gydytoja pediatrė.

 

Netinkama kuprinė kenkia stuburui

Tyrimo rezultatai parodė, kad pradinukų tarpe dar nėra daug vaikų besiskundžiančių nugaros skausmais, tačiau nuo 11 m. amžiaus tokių vaikų skaičius padidėja drastiškai. „Pradinukai nešiojasi mažiau knygų, jų sąsiuviniai ploni, pratybos nesunkios, todėl jiems užtenka mažesnės kuprinės. Tačiau nuo 5 klasės moksleiviams, kuprinę reikia parinkti ypač atidžiai, nes knygų svoris tampa didelis ir tik teisinga kuprinė, kuri ant nugaros gerai išbalansuoja svorį ir prie jos prisitaiko, apsaugos moksleivį nuo nugaros iškrypimo, traumų ir skausmo“, – sako kanceliarinių prekių tinklo „Office 1“ atstovas Arūnas Ramonas.

 

Gydytoja primena, kad dėl netinkamos kuprinės visų pirma deformuojasi stuburas, o vėliau išsivysto ir kiti negalavimai: spaudžiamų vidaus organų veikla gerokai apsunkinama. Todėl patariama atkreipti dėmesį į kuprinės kokybę, jos pasiuvimą. Medikė pastebi, jog tėvai rinkdami vaikams kuprinę didelį dėmesį skiria jos išvaizdai, dažnai užmiršdami kokybę, kai turėtų būti atvirkščiai.

 

Kuprinę – matuotis?

Specialistų teigimu, dažnai tėveliai kuprines vaikams nuperka savo nuožiūra – atsižvelgdami į kainą ir išvaizdą. „Netgi tada, kai perkama itin aukštos kokybės kuprinė, labai rekomenduojama ją vaikui pamatuoti – uždėti ant nugaros ir pažiūrėti, kiek jos išlinkimai sutampa su vaiko nugara, ar patogiai laikosi petnešos ir panašiai. Iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, kad dauguma kuprinių yra vienodos, tačiau skirtingų gamintojų, skirtingų serijų kuprinių modeliai turi specifinių skirtumų. Todėl geriausia, kai vaikui iš didžiulio asortimento kurpinė parenkama individualiai“, – sako „Office 1“ atstovas, rekomenduojantis užsukti kuprinių pasimatuoti į specialią kuprinių mugę, kuri iki rugpjūčio 15 d. vyks viena vilniaus prekybos centre. Joje visus norinčius išsirinkti teisingą kuprinę konsultuos specialistai.

 

Į ką reikia atsižvelgti renkantis kuprinę:

Ergonominė nugarėlė – ji turi tam tikras formas – išgaubimus, griovelius, kurie puikiai priglunda prie vaiko nugaros, taip pat leidžia cirkuliuoti orui, todėl nešiojant kuprinę nejaučiama nemaloni trintis.

 

Petnešos – nuo jų priklauso, ar kuprinę bus patogu nešioti. Petnešos turėtų būti plačios, minkštos, kad sunkesnė kuprinė vaikui netrintų pečių. Taip pat svarbu, kad petnešų ilgis būtų tinkamai sureguliuotas.

 

Kuprinės forma – turi būti tokia, kad joje tvarkingai tilptų knygos, sąsiuviniai, penalas bei kiti mokykloje reikalingi daiktai. Kuprinės viduje turi būti skyriai, kurie atskirtų didesnius daiktus nuo mažesnių. Taip pat svarbu, ar kuprinė turi papildomų kišenių, skirtų susidėti smulkesniems daiktams.

 

Saugumo garantijos – kuprinė turi būti su atšvaitais. Jie turėtų būti kuprinės priekyje, šonuose, taip pat ant petnešų, kad vaikas tamsiu paros metu būtų matomas iš visų pusių.

 

{alfa2}

 

{alfa2}