Be tėvų sutikimo, profilaktiškai tikrinti vaiko sveikatos, negalima

Sveikatos specialistai kviečia moksleivius per vasarą profilaktiškai pasitikrinti sveikatą, nes iki rugsėjo 15 dienos mokiniai mokykloms turės pristatyti pažymas apie savo sveikatos būklę. Neturėdami informacijos apie vaiko sveikatą, mokytojai negali užtikrinti, kad ugdymo proceso metu nebus jai pakenkta.

 

Rekomendacijose šeimos gydytojas nurodo, kokią fizinio lavinimo grupę vaikas galės lankyti: pagrindinę, parengiamąją ar specialiąją; ar vaikui ne per sunkus įprastas krūvis, ar jis per fizinio lavinimo pamokas gali daryti visus pratimus, pažymi, koks jo regėjimas, laikysena, polinkis alergijai ir kt.

 

Tai, kad pažymą reikia pristatyti iki rugsėjo 15 dienos, nesuteikia galimybės patekti pas gydytoją be eilės. Reikia žinoti, kad dantų būklę turi įvertinti gydytojas odontologas (dantų gydytojas). Rekomenduotina atvykti pas savo šeimos gydytoją jau pasitikrinus dantų būklę. Svarbu atminti, kad vaikas turi būti lydimas vieno iš tėvų. Be tėvų sutikimo vaiko sveikatos tikrinti negalima.

 

Vasaros atostogos puikus metas tėvams pasirūpinti savo atžalų dantimis. Primename, kad ir šiemet mūsų šalyje vykdoma Vaikų krūminių dantų dengimo silantinėmis medžiagomis (nuo ėduonies saugančia medžiaga) prevencinė programa. Pagal šią programą numatytas paslaugas 6–14 metų vaikams nemokamai teikia sutartį su teritorine ligonių kasa sudariusios poliklinikos, šeimos medicinos centrai, kuriuose dirba gydytojai odontologai arba burnos higienistai. Tokia Vaikų dantų dengimo silantinėmis medžiagomis programa vykdoma nuo 2004–ųjų, ji finansuojama iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto.

 

Silantai – tai dantų vageles uždengiančios skystos plombinės medžiagos, vartojamos nuolatinių dantų ėduonies profilaktikai. Dantų dengimo silantais procedūra kur kas paprastesnė ir pigesnė nei dantų plombavimas. Tai neskausminga keliolika minučių trunkanti procedūra, kurios metu gręžti danties nereikia.

 

Padengtų silantais dantų kontrolė atliekama po 3 mėnesių, vėliau – kiekvieno profilaktinio tikrinimosi metu. Jei silantas iškrenta, krūminių dantų dengimo silantinėmis medžiagomis procedūra kartojama.

Beje, silantais dengiami tik nesugedę nuolatiniai dantys. Jeigu dantis jau pažeista ėduonies, tenka gydyti ir plombuoti.

 

ŠALTINIS:  www.sam.lt 

{parasas}