Braškės yra puikus antidepresantas

sauja braškių

Braškės – vienos pirmųjų pavasario uogų. Jos yra kvapnios, skanios, maistingos, gražios, jas valgyti mėgsta ir vaikai, ir suaugusieji, apie jas dainuojamos dainos, Amerikoje rengiami braškių festivaliai, Belgijoje yra braškių muziejus. Dėl savo raudonos spalvos ir širdelės formos braškė buvo laikoma meilės deivės Veneros simboliu.

Legenda sako, kad jeigu braškę perplėšus pusiau ir pasidalinus su priešingos lyties atstovu, galima vienas kitą įsimylėti.

Prancūzijoje šaltą braškių sriubą tiekdavo jaunavedžiams – buvo manoma, kad braškės skatina lytinę funkciją.

Iš tikrųjų braškes valgyti sveika. Tyrimais nustatyta, kad braškės dėl didelio jose esančio flavonoidų kiekio pasižymi stipriu antioksidantiniu poveikiu, apsaugo nuo trombų susidarymo, mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Kuo ryškesnė braškių spalva, tuo stipresnės jų gydomosios savybės (spalva rodo flavonoidų kiekį uogose).

 

Braškės beveik neturi kalorijų, todėl jų galima valgyti kiek širdis geidžia. Tiesa, jei nevargina alergija joms. Tie, kurie šioms uogoms alergiški, smaguriaudami jomis turėtų užgerti rūgštaus pieno produktų: kefyro, jogurto, rūgpienio.

 

Suaugęs žmogus per sezoną šių uogų turėtų suvalgyti bent 4 kg. Bet nereikėtų pamiršti, jog braškės kelia kraujospūdį, todėl piktnaudžiauti didesniais jų kiekiais nederėtų besiskundžiantiesiems padidėjusiu kraujo spaudimu. Be to, braškių nerekomenduojama valgyti kenčiantiesiems nuo per didelio skrandžio sulčių išsiskyrimo, skrandžio ir kepenų dieglių.

 

5 vidutinio dydžio braškės turi: apie 18 kalorijų, apie 80 mg vitamino C, 20 mg kalcio, jose yra geležies, kalio, A ir B grupės vitaminų. Braškėse vitamino E daugiau negu vyšniose, trešnėse, raudonuose serbentuose, bananuose.

Geriausia  valgyti šviežias, tik ką nuskintas braškes – juo ilgiau jos laikomos, tuo jų skonis ir maistinė vertė prastesnė.

 

Plauti ir skinti braškių kotelius patariama tik prieš valgant arba ruošiant jų patiekalus. Braškes patariama valgyti ir besilaikantiems dietos – užkandžiauti tarp pagrindinių valgių, gardinti daugybę patiekalų.

Maistingiausios yra šviežios braškių uogos. Skintas uogas reikėtų sunaudoti per 1-2 dienas arba jas užšaldyti.

 

www.bernardinai.lt